14 жовтня - 218 років від дня народження Жозефа Плато: хто він такий і чому Google присвятив йому дудл
Категорія
Культура
Дата публікації

14 жовтня - 218 років від дня народження Жозефа Плато: хто він такий і чому Google присвятив йому дудл

14 жовтня - 218 років від дня народження Жозефа Плато: хто він такий і чому Google присвятив йому дудл
Джерело:  online.ua

14 жовтня 2019 року минає 218 років від дня народження великого бельгійського вченого Жозефа Плато. Google присвятив професору свій унікальний дудл за його винахід - фенакистископ, який став прообразом сучасної відеокамери. ONLINE.UA розповідає хто такий Жозеф Плато і чим він відомий у всьому світі.

Жозеф Плато народився 14 жовтня 1801 в Брюсселі в родині живописця Антуана Плато. Батько мріяв, щоб Жозеф став художником, але цим мріям не судилося збутися - син зацікавився точною наукою і в результаті став професором експериментальної фізики в Гентському університеті.

Влітку 1829 року Плато вирішив провести цікавий експеримент, щоб дізнатися межі опірності сітківки ока. Він упродовж чверті хвилини не відриваючи очей дивився на сонячне світіння і в результаті осліп. Учений не бачив нічого, крім сонячного кола, зображеного на його сітківці. Правда з часом зір до нього повернулося, і він негайно приступив до роботи. Завданням його дослідження було віявлення здатністі людського ока зберігати зображення.

У 1832 році озеф Плато побудував маленький лабораторний прилад під назвою фенакистископ, що перекладається з грецької як обманщик зору. Цей прилад заклав принцип подальшого розвитку як анімації так і кінематографа, так як по суті є прообразом сучасної відеокамери. Рік по тому, новина про винахід Жозефа облетіла весь світ, а фенакистископ став одним з самих найбільш популярних приладів того часу, який багато хто сприймав як іграшку. У сучасному світі за рахунок принципу роботи фенакистископ і відкриття Плато з'явилися оцифровані версії даних зображень у форматі Gif.

У 1842 році Жозеф Плато остаточно втратив зір. Але його наукові досягнення досі пам'ятають у всьому світі. Помер вчений у вересні 1883 року на 82 році життя.

Google дудл, який 14 жовтня присвятили Жозефу Плато, представлений у вигляді цікавої анімації, яка демонструє принцип роботи фенакистископа. Цей дудл є унікалним, оскільки став першим дудлом з різними варіантами відображення на різних типах пристроїв - настільних ПК, смартфонах і додатках Google.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 14 жовтня в Україні відзначають відразу три свята - Покров Пресвятої Богородиці, День козацтва і День захисника України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?