20 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Категорія
Україна
Дата публікації

20 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити

20 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Джерело:  online.ua

У неділю, 20 жовтня, в Україні день боротьби з раком молочної залози. У світі відзначають професійне свято кухарі, працівники харчової промисловості та авіадиспетчери. Яке сьогодні народне свято відзначають українці, що цікавого відбулося в історії в цей день? ONLINE.UA розповідає про прикмети цього дня і що не можна робити 20 жовтня.

20 жовтня: яке сьогодні свято в Україні та світі

З 2005 року 20 жовтня по указу президента в Україні проводять день боротьби з раком молочної залози. У цей день проводяться масові заходи, що привертають увагу громадськості до смертельних онкозахворювань, так як захворюваність на рак молочної залози в Україні збільшується на кілька відсотків щорічно, а в структурі онкопатології жінок рак грудної залози займає одне з перших місць.

Щорічно 20 жовтня відзначається професійне свято - Міжнародний день кухаря. Ця дата була заснована в 2004 році з ініціативи Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств. Свято професіоналів світової кухні відзначають в більш ніж 70 країнах. Крім безпосередньо кулінарів, в організації святкових заходів беруть участь представники органів влади, працівники туристичних компаній і власники підприємств громадського харчування. Вони влаштовують конкурси майстерності серед кухарів, проводять дегустації та експериментують з приготуванням оригінальних страв.

Також на 20 жовтня 2019 року професійне свято відзначають працівники харчової промисловості. Воно було встановлено ще в епоху існування СРСР, в 1966 році, і з тих пір традиційно відзначається в третю неділю жовтня. Завдяки професіоналізму та невтомній праці працівників харчової промисловості, ця галузь є одним з лідерів в освоєнні нових методів і форм ринкового господарювання, в технічному і технологічному оновленні виробництва. А так як в останні роки в усьому світі як ніколи гостро постало питання про формування продовольчої безпеки, то саме працівники харчової промисловості одними з перших покликані вирішувати цю проблему.

20 жовтня також відзначають професійне свято авіадиспетчери і працівники, зайняті управлінням повітряного руха. Це свято приурочене до створення Міжнародної федерації асоціацій авіаційних диспетчерів, заснованої в 1961 році в Амстердамі. Ця подія стала такою значущою віхою в історії розвитку повітряного транспорту, що стала підставою для виникнення нового професійного свята. Цей день дав можливість для диспетчерів всього світу зайвий раз підкреслити значущість своєї професії, привернути увагу громадськості до своєї роботи, заявити про свої досягнення і сформулювати плани й цілі на майбутнє.

Народне та церковне свято 20 жовтня

20 жовтня православні християни вшановують пам'ять мучеників Сергія і Вакха, які були офіцерами в армії цезаря Галерія Максиміана і були його фаворитами до тих пір, поки не стало відомо, що вони таємні християни. За це вони були піддані жорстоким тортурам, під час яких Вакх загинув, а згодом і Сергій був обезголовлений. В їх честь було побудовано кілька церков в різних містах, включаючи Константинополь і Рим.

У народному календарі 20 жовтня значиться як день Сергія Зимового, тому що по ньому робили прогноз на майбутню зиму. За традиціями, в день Сергія наші предки насамперед годували домашню худобу, а потім вже снідали самі. Молодшим членам сім'ї доручали розтопити піч - вони вірили, що тоді всю зиму в будинку тепло буде. 20 жовтня також жінки намагалися надягати нову хустку на голову - таким чином вони захищались від головних болів на цілий рік. А ще вранці вони намагалися вмитися кислим молоком, щоб зберегти молодість і красу на довгий час.

Що не можна робити 20 жовтня

При прикметами Сергієв день вважається нестабільним, тому 20 жовтня краще не планувати нічого важливого - велика ймовірність, що нова справа не увінчається успіхом. 20 жовтня категорично заборонено працювати з тістом. У народі вірять, що всім господиням, які займуться випічкою в Сергіїв день, святий принесе фінансові труднощі і бідність.

Прикмети 20 жовтня

  • Якщо 20 жовтня тепло і сонячно, то хороша погода протримається ще три тижні.

  • В Сергієв день випав сніг - на Матрону (22 листопада) зима повністю розгуляється.

  • З Сергія зима починається.

  • Якщо випаде сніг, коли дерева ще листя не скинули, він скоро розтане.

  • Місяць 20 жовтня блідий - можливі мороз і сніг.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 31 жовтня в Україні та світі святкують Хелловін.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?