21 рік з моменту вбивства Гонгадзе: США висунули безапеляційну вимогу Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

21 рік з моменту вбивства Гонгадзе: США висунули безапеляційну вимогу Україні

21 рік з моменту вбивства Гонгадзе: США висунули безапеляційну вимогу Україні
Джерело:  online.ua

Рівно 21 рік тому, 16 вересня 2000 року зник Георгій Гонгадзе - відомий український журналіст. Ввечері він пішов з роботи та не повернувся. Через місяць, 2 листопада його обезголовлене тіло знайшли в Таращанському лісі неподалік від Києва. США вимагають, щоб влада України нарешті притягнула до відповідальності всіх причетних до викрадення і вбивства журналіста.

Джерело: Facebook  Посольства США в Києві

Останки черепа, що, як підтвердила експертиза, належали Георгію, були знайдені лише 8 років опісля. Саме тіло вдалося ідентифікувати завдяки шрамам на тілі, які розпізнала його дружина. Останні він отримав під час перебування у зоні проведення бойових дій в Абхазії.

У 1999 році Гонгадзе став ведучим програми "Перший тур з Георгієм Гонгадзе" на радіо "Континент". В редакцію стали надходити анонімні погрози, пов’язані з виходом програми. Крім того, в інтернет-виданні “Українська правда”, яке він заснував, стала з’являтися низка матеріалів, що викривали тодішню владу. Зокрема, були критичні матеріали про тодішнього президента Леоніда Кучму та його оточення.

За декілька місяців до власного зникнення Гонгадзе неодноразово озвучував підозри про те, що за ним слідкують. Часто йдучи містом чи виходячи з роботи, він зустрічав характерного вигляду автомобіль "Жигулі".

Вимоги США притягнути до відповідальності винних

Американські дипломати закликають притягнути до відповідальності всіх причетних до виикрадення та вбивства журналіста.

"З нагоди 21-ї річниці зникнення журналіста Георгія Гонгадзе ми знову наголошуємо: влада має притягнути до відповідальності його вбивць та всіх причетних до його викрадення та вбивства", - йдеться в заяві посольства.

Похорон Гонгадзе через 16 років

Журналіста поховали лише 16 років після його смерті, у березні 2016 року. Наразі остаточною вважається версія, згідно з якою коло виконавців і замовників вбивства звузилось до 4 основних фігурантів. Ними стали колишні співробітники МВС

Винними в убивстві журналіста визнали, зокрема, екскерівника зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, його засудили довічно.

Трьох інших - Миколу Протасова, Валерія Костенка та Олександра Поповича відправили за ґрати на термін від 12 до 13 років. Замовники не покарані й досі.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?