26 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Категорія
Україна
Дата публікації

26 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити

26 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Джерело:  online.ua

У суботу, 26 жовтня, в США відзначають День тещі, а в північних країнах - скандинавський Новий рік. Яке сьогодні народне свято відзначають українці, що цікавого відбулося в історії в цей день? ONLINE.UA розповідає про прикмети цього дня і що не можна робити 26 жовтня.

26 жовтня: яке сьогодні свято в Україні та світі

26 жовтня в США, а також деяких країнах Латинської Америки і Європи, святкують День тещі. Це свято вважалося жартівливим - його наші предки почали відзначати ще в двадцятих роках минулого століття. Однак сучасним європейцям це свято також припало до душі, тому його по сьогоднішній день відзначають багато сімей. У День тещі зять повинен подякувати їй за гарне виховання дочки, яка стала йому прекрасною дружиною і турботливою матір'ю, та подарувати мамі подарунок.

На 26 жовтня 2019 року випало ще одно цікаве свято - скандинавський Новий рік або День Зими. Це давнє язичницьке свято, яке відзначали скандинавські народи. Воно осимволізує закінчення активного періоду підготовки до зими. З Дня Зими жителі північних широт (Фінляндії, Ісландії, Норвегії) починали відраховувати "зимові ночі" - самий темний час року. До речі, у багатьох країнах світу, включно з Україною, в останні вихідні жовтня відбувається офіційний перехід на зимовий час. Сьогодні День Зими - це виключно фольклорне свято. Початок зими в Скандинавії традиційно відзначають реконструкціями боїв вікінгів та історичними фестивалями.

Церковне і народне свято 26 жовтня

У православній церкві 26 жовтня шанують Іверську ікону Пресвятої Богородиці, також відому як Воротарка або Вратарниця. Згідно з переказами, вона була написана євангелістом Лукою. Сьогодні Іверська ікона Пресвятої Богородиці зберігається на священній горі Афон на території Іверського монастиря в Греції. Ця ікона вважається чудотворною - їй моляться про втіху в бідах, скорботах і печалях, про зцілення недуг душевних і тілесних, про примноження родючості землі, при пожежах. Вважається, хто 26 жовтня помолиться Іверської ікони Божої Матері, той життя своє наповнить дивом.

На Іверську наші предки влаштовували банний день з цілющими травами. Вони вважали, що якщо попаритися в такій цілющій лазні, то зиму можна пережити без недуг. Народ вірив, що в лазні живе трав'яний дух, який допомагає від хвороб.

26 жовтня православна Греція відзначає день святого Дмитра Солунського. Він був сином римського проконсула в Салоніках, займав військовий пост - був місцевим воєначальником, в обов'язки якого входило захищати місто від набігів «варварів» і гнобити християн. Але так як батьки Дмитра були таємними християнами, воєначальник сам став проповідником християнства, продовжуючи при цьому гідно виконувати свій військовий обов'язок. За свою християнську діяльність Дмитро був убитий, а його тіло віддали на розтерзання диким звірам. Незабаром він був канонізований, як святий великомученик, а його мощі стали святинею.

Що не можна робити 26 жовтня

26 жовтня, в день Іверської ікони Божої матері категорично не можна лихословити, лаятися і бажати зла ближнім. Наші предки намагалися цей день повністю присвятити молитвам Богородиці з проханням виконати найзаповітніші бажання. Як і в будь-яке церковне свято, 26 жовтня, не варто займатися рукоділлям і домашньою роботою.

Прикмети 26 жовтня

  • Півень увечері 26 жовтня раптово почав кукурікати - до зміни погоди.

  • Хмари з півдня швидко по небу біжать - до негоди.

  • Хмари 26 жовтня червоного кольору - до дощу.

  • Низькі хмари 26 жовтня - до швидкого похолодання.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в усьому світі наближається наймістичніше свято року - Хелловін 2019, який відзначається в переддень Дня всіх святих, 31 жовтня. В Україні це свято почали відзначати порівняно недавно, але з кожним роком воно стає все більш популярним.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?