27 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Категорія
Україна
Дата публікації

27 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити

27 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Джерело:  online.ua

У неділю, 27 жовтня, в Україні відзначають професійне свято всі працівники автотранспортної галузі - його називають День автомобіліста або День водія. Яке сьогодні народне свято відзначають українці, що цікавого відбулося в історії в цей день? ONLINE.UA розповідає про прикмети цього дня і що не можна робити 27 жовтня.

27 жовтня: яке сьогодні свято в Україні та світі

На 27 жовтня 2019 року випало професійне свято працівників автотранспортної сфери. День автомобіліста і дорожника або як його ще називають День водія відзначають щорічно в останню неділю жовтня - його заснували ще в СРСР в 1980 році. Раніше День автомобіліста святкували помпезно з врученням різних грамот, зараз же масштабне святкування влаштовують тільки на великих транспортних підприємствах. У День автомобіліста водіям бажають "Ні цвяха, ні жезла!", а також безпеки і спокою під час виконання своїх обов'язків, адже робота на дорозі є однією з найнебезпечніших.

Церковне і народне свято 27 жовтня

27 жовтня християни вшановують пам'ять святої Параскеви Сербської, що жила в 11 столітті. Вона народилася в місті Єпівате на березі Мармурового моря, а після смерті батьків дівчина роздала отриманий спадок бідним і вирушила до Константинополя, де прийняла чернечий постриг. Пізніше Параскева здійснила паломництво в Святу землю і оселилася в Йорданській долині, а за два роки до смерті повернулася додому, де і померла. Згідно з переказами, після того, як Параскева померла, її мощі стали чудотворними.

У народному календарі Параскеві дали неласкаву назву - Грязніха, через сиру погоду, яка зазвичай супроводжувала день її пам'яті. Також Параскеву називають Льняніха, Трепальниця і Бабина заступниця - її вважають "загальної матінкою", цілителькою і берегинею жіночих традицій.

Що не можна робити 27 жовтня

27 жовтня заборонено працювати, прясти, прати, орати, щоб "не запорошити Параскеву і не засмітити їй очі". У народі вірили, що якщо порушувати заборону, то святая покарає хворобами. Також було заборонено веселитися, бо вважалося, що "хто на Параскеву багато сміється, той в старості буде багато плакати".

Дівчата в цей день моляться про вдале заміжжя, матері - за здоров'я дітей. Параскева вважається покровителькою породіль. Тому вагітним жінкам в цей день не можна розчісувати волосся - наші предки вважали, що так можна прогнівити святу і позбутися її допомоги.

Прикмети 27 жовтня

  • На Грязніху багато бруду - через чотири тижні почнеться справжня зима

  • Якщо на горобині до 27 жовтня з`явилася багато ягід - літо буде дощовим

  • Суха і вітряна погода на Параскеву обіцяє посуху і неврожайний рік

  • З Грязніхи ні колесом, ні полозом шлях не здолати.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в усьому світі наближається наймістичніше свято року - Хелловін 2019, який відзначається в переддень Дня всіх святих, 31 жовтня. В Україні це свято почали відзначати порівняно недавно, але з кожним роком воно стає все більш популярним.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?