28 вересня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Категорія
Україна
Дата публікації

28 вересня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити

28 вересня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Джерело:  online.ua

У суботу, 28 вересня, в Україні і світі відзначають кілька міжнародних і церковних свят. Яке сьогодні народне свято відзначають українці, що цікавого відбулося в історії в цей день? ONLINE.UA розповідає про прикмети цього дня і що не можна робити 28 вересня.

28 вересня: яке свято сьогодні

Всесвітній день моря- це свято відзначається в світі з 1978 року. В цей день екологи привертають увагу міжнародної спільноти до того, який непоправний збиток морям і океанам наносять перелов риби, забруднення водоймищ і глобальне потепління. Вони закликають світ підвищувати безпеку на морі і припинити забруднювати морське середовище, зокрема нафтою. За даними ООН, за останні 100 років такі види риб, як тунець, тріска, марлин були виловлені на 90 відсотків. Крім цього, щорічно близько 21 млн барелів нафти виливається в моря і океани.

Всесвітній день боротьби проти сказу, заснований з ініціативи Глобального альянсу з контролю сказу (Global Alliance for Rabies Control). Це порівняно молоде свято - його відзначають з 2007 року з метою залучення уваги до проблеми поширення сказу, а також до наслідків хвороби. А дата для свята вибрана не випадково - в цей день в 1895 році помер Луї Пастер, знаменитий мікробіолог, який був одним з творців вакцини проти сказу.

Православне і церковне свято 28 вересня

За народним календарем 28 вересня православні українці вшановують пам'ять святого Микити Готського, який жив приблизно в IV столітті недалеко від Дунаю. Цей день називають Микита осінній, Микита Гусятник або Микита Репорез, так як з цього дня починають стригти овець, зрізати ріпу, різати домашніх гусей. Дикі ж гуси відправляються в цей період в теплі краї. Вважається, що Святий Микита є покровителем гусей, тому йому моляться про здоров'я домашньої птиці.

На Микиту прибирали ріпу, обрізали корінь і бадилля. Ріпу їли свіжу, варену, парену, в'ялену. З неї пекли пироги, варили кашу, робили квас. У цей день знахарі лікували дитячі хвороби. Дітей поїли і вмивали водохресною водою.

Що не можна робити 28 вересня

У цей день краще відмовитися від запуску нових проектів та важливих справ. Не рекомендується стригти волосся і нігті, щоб не притягнути хвороби. 28 вересня також несприятливий день для весілля. Вважається, що зареєстровані в цей день шлюби не стануть щасливими і, швидше за все, приведуть до розлучення.

Наші пращури на Микиту Гусятника намагалися присвятити себе домашній роботі - генеральному прибиранню або дрібному ремонту, щоб очистити будинок від нечистої сили. Також цей день сприятливий для далеких поїздок, тому сміливо плануйте подорож.

Прикмети 28 вересня

Прикмети цього дня в більшій мірі пов'язані з погодою. По поведінці гусей 28 вересня наші предки визначали, якою буде осінь, зима та чи буде рання весна.

  • Якщо 28 вересня ясно, то на наступний день буде вітряно.

  • Дощ іде - до пізньої і сирої весни.

  • Багато мурашників в лісі - до холодної зими.

  • Дикі гуси на землі сидять - до теплої осені.

  • Качки пірнають в ставку - до дощу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в жовтні 2019 року Україна переходить на зимовий час. Годинники переводимо в ніч на 27 жовтня на годину назад.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?