28 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Категорія
Україна
Дата публікації

28 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити

28 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Джерело:  online.ua

У понеділок, 28 жовтня, в Україні національне свято - День визволення від фашистських загарбників, в Європі і світі - Міжнародний день анімації. Яке сьогодні народне свято відзначають українці, що цікавого відбулося в історії в цей день? ONLINE.UA розповідає про прикмети цього дня і що не можна робити 28 жовтня.

28 жовтня: яке сьогодні свято в Україні та світі

Щорічно 28 жовтня в Україні відзначають національне свято - День визволення від фашистських загарбників, який присвячений вигнанню військ нацистської Німеччини з території України в 1944 році. Це свято в офіційному календарі появилися в 2009 році, його заснував указом колишній президент України Віктор Ющенко. У цей день прийнято віддавати данину пам'яті воїнам, загиблим в боях за визволення України, та мирним жителям, які постраждали від дій фашистських окупантів.

28 жовтня також відзначають Міжнародний день анімації, який в 2002 році заснували з ініціативи французького відділення Міжнародної асоціації анімаційного кіно. Дата для цього свята обрана на честь 110-річчя публічного представлення першої анімаційної технології, яку в 1892 році в Парижі показав художник і винахідник Еміль Рейно.

Церковне і народне свято 28 жовтня

28 жовтня християни вшановують пам'ять преподобного Євфимія Солунського, який до постригу носив ім'я Микита. Євфимій народився у християнській родині. Мати наполягла, щоб він рано одружився, але коли хлопцеві виповнилося 18 років, він залишив дружину і дочку, щоб відправиться в монастир на горі Олімп, де прийняв постриг. Пізніше Євфимія направили в чернецький монастир Пісідіон, в якому він пробув близько 16 років.

У народному календарі це свято називають Юхим Осінній, Юхим Благочестивий або День Юхима. Наші пращури 28 жовтня намагалися займатися обробкою льону, після чого влаштовували оглядини - виносили на вулицю витрепанний льон і дивилися у кого він тонше і м'якше. Чоловіки на Юхима робили валянки до зими, ремонтували сільськогосподарський інвентар, ладнали сани, а також прибирали в бджоляник останні вулики.

Що не можна робити 28 жовтня

28 жовтня, в день Юхима, категорично заборонено прати і прасувати білизну. Наші предки вважали, що той, хто порушить цю заборону, накличе на себе велику біду, а також з ним можуть трапитися різні хвороби, навіть життєвий термін може вкоротитися. Також в цей день не можна лаятися в будинку, щоб не привернути до нього нечисту силу.

Прикмети 28 жовтня

  • Випав сніг 28 жовтня - в наступному році буде багатий урожай хліба.

  • Кішка на Юхима п'є воду більше звичайного - до негоди.

  • Якщо 28 жовтня комарі з'явилися - буде тепла зима.

  • Небо увечері 28 жовтня чисте - до морозів.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в усьому світі наближається наймістичніше свято року - Хелловін 2019, яке відзначається в переддень Дня всіх святих, 31 жовтня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?