3 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Категорія
Україна
Дата публікації

3 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити

3 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Джерело:  online.ua

У четвер, 3 жовтня, в Україні відзначають православне свято - день Євстафія Римського (Астафія вітряка), в Німеччині - День єдності, в Південній Кореї - День заснування держави. Яке сьогодні народне свято відзначають українці, що цікавого відбулося в історії в цей день? ONLINE.UA розповідає про прикмети цього дня і що не можна робити 3 жовтня.

3 жовтня: яке свято сьогодні в Україні і світі

Щорічно 3 жовтня відзначають Всесвітній день тверезості і боротьби з алкоголізмом. Дата ця не є офіційним святом, тому що не було заснована жодної з міжнародних організацій. Але медики і соціальні працівники по всьому світу б'ють на сполох і закликають людство звернути увагу на проблему алкоголізму і його наслідки. День трезвоості і боротьби з алкоголізмом проводять 3 жовтня не випадково. Його приурочили до дня народження Джона Фінча - громадського діяча США кінця 19 століття, який боровся з пияцтвом. Все своє життя ця людина присвятила просвіті населення на тему шкоди алкоголю і боротьби з алкоголізмом.

3 жовтня в Німеччині відзначають День єдності. Це свято належить до державних з 1990 року - в цей день офіційно возз'єдналися Західна і Східна Німеччини. Одночасно з об'єднанням цей день проголошений офіційним національним святом і державним вихідним днем, при цьому скасовано національне свято колишньої ФРН - 17 червня.

3 жовтня - День утворення Республіки Корея. Це одне з 5 національних свят, встановлених Законом про національні святкові дні в 1949 році. Свято встановлене на честь утворення першої держави корейської нації в 2333 році до нашої ери легендарним королем-богом Тангун Вангомом. Цей день - офіційний вихідний в країні, день, коли піднімають державний прапор.

Народне свято 3 жовтня

3 жовтня православні християни вшановують пам'ять святого Євстафія Римського - мученика, який раніше був воєначальником при імператорі Титі тп імператора Траяні. У народному календарі це свято називається Астафій вітряк, Астаф'єв день або свято мельника.

У цей день наші пращури намагалися провітрити весь одяг на вулиці, а дем обкурювали звіробоєм, полином і ялівцем, щоб захистити його від нечистих сил. В Астаф'єв день належало вимити всі вікна і дзеркала в будинку святою водою.

Головна традиція на Астафія вітряка - засолювання капусти на зиму. Саме в цей день починали рубати качани. Наші предки спеціально залишали капусту на грядках до 3 жовтня, тому що зачеплена нічними заморозками капуста набувала особливого смаку.

Історичні події в Україні

У 1812 році 3 жовтня в Криму закладено Нікітський ботанічний сад - найкрасивіший парк на півострові. Він знаходиться недалеко від Ялти, біля старого грецького села Нікита, названого так на честь богині перемоги Ніки. У колекціях ботанічного саду, який займає цілих 1000 гектарів, налічується близько 30 тисяч видів, сортів і гібридів рослин. Щороку понад 700 тисяч туристів приїжджають сюди з багатьох країн, щоб вивчати рослини або просто погуляти по дивно красивим алеях саду, милуючись чудовою різноманітністю флори.

Також 3 жовтня 1973 року в Києві було відкрито пам'ятник українській поетесі Лесі Українці. Вона писала в найрізноманітніших жанрах: поезії, ліриці, епосі, драмі, прозі, публіцистиці, працювала в області фольклористики, брала активну участь в українському національному русі. За результатами опитувань сучасні українці називають Лею Українку одною з найвидатніших співвітчизників, поряд з Тарасом Шевченком і Богданом Хмельницьким.

Що не можна робити 3 жовтня

В Астаф'єв день після миття рук не можна струшувати воду, щоб не наплодити чортів. Не можна, щоб за обіднім столом сиділо 13 чоловік. Як і інші повір'я, пов'язані з числом 13, переносить нас до біблійного сюжету таємної вечері, де тринадцятою людиною був Іуда.

В цілому в цей день пов'язаний з обманами. Тому не варто проводити важливі зустрічі, з'ясовувати стосунки, дарувати і приймати подарунки.

Прикмети 3 жовтня

  • Північний вітер 3 жовтня - холода скоро настануть, південний - зима буде пізньою.

  • Західний вітер віщує мокру погоду і опади, а східний - буде сухо і сонячно.

  • Павутина 3 жовтня літає - осінь буде теплою, а зима настане нескоро.

  • Багато шишок на нижніх гілках їли з'являється - до ранніх морозів.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в жовтні 2019 року Україна переходить на зимовий час. Годинники переводимо в ніч на 27 жовтня на годину назад.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?