30 вересня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Категорія
Україна
Дата публікації

30 вересня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити

30 вересня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Джерело:  online.ua

У понеділок, 30 вересня, в Україні і світі відзначають кілька міжнародних і православних свят. Яке сьогодні народне свято відзначають українці, що цікавого відбулося в історії в цей день? ONLINE.UA розповідає про прикмети цього дня і що не можна робити 30 вересня.

30 вересня: яке сьогодні свято в Україні та світі

30 вересня в Україні відзначають День усиновлення дітей, дату якого приурочили до великого христианського свята - Дня пам'яті Віри, Надії, Любові та матері їх Софії. Це свято відзначають в нашій країні з 2009 року. У цей день вшановують прийомних батьків, вихователів дитячих будинків сімейного типу, педагогів, лікарів, усіх, хто причетний до усиновлення та захисту прав дитини. Це день радості тисяч дівчаток і хлопчиків, які знайшли щастя в люблячих і турботливих сім'ях. Це свято доброти і милосердя для всього українського суспільства.

Також 30 вересня відзначають Всеукраїнський день бібліотек, затверджений в 1998 році. Сьогодні на Україні налічується близько 40 тисяч бібліотек. Серед ведучих - Національна бібліотека України, Національна парламентська бібліотека України, Державна бібліотека України для дітей, Державна історична бібліотека України та інші.

У світі сьогодні відзначають Міжнародний день перекладу. Це порівняно молоде свято, затверджене Генасамблеєю ООН в 2017 році. Мета нової міжнародної дати - підтвердити, що професійний переклад як ремесло і мистецтво відіграє важливу роль в досягненні цілей і дотриманні принципів Статуту Організації Об'єднаних Націй, зближенні народів, сприяння діалогу, взаєморозумінню і співпраці, забезпеченні розвитку та зміцненні міжнародного миру і безпеки.

Православне і церковне свято 30 вересня

30 вересня православні християни святкують День пам'яті Віри, Надії, Любові та їх матері Софії - святих мучениць, які не піддалися на вмовляння поклонитися язичницьким ідолам перед загрозою жорстоких тортур і смерті. У народі це свято називають "Вселенські бабські іменини" або "бабиним святом". Це свято прославляє твердість віри, жіночу мудрість і добре серце. Народжені в цей день дівчата вважалися прекрасними домогосподарками, мудрими дружинами і люблячими матерями.

Свій початок свято бере багато століть назад - у другому столітті після Різдва Христового, коли в Римі правил імператор Адріан. Тоді в столиці Римської Імперії жила благочестива вдова Софія (ім'я Софія означає премудрість). У неї були три дочки, що носили імена головних християнських чеснот: Віра, Надія і Любов. Будучи глибоко віруючою християнкою, Софія виховала дочок у любові до Бога, навчаючи не прив'язуватися до земних благ.

В ті часи християнська віра на віталася в Римі і чутки про сім'ю християн дійшли до імператора. Спочатку він вмовляннями, а потім погрозами намагався змусити відректися Софію з дочками від віри в Ісуса Христа. Після відмови, він піддав Віру, Надію і Любов жорстким тортурам, а після стратив. Мати їх, Софія, була змушена спостерігати за стражданнями дочок, а на третій день після їх смерті померла сама.

Що не можна робити 30 вересня

30 вересня, в День Віри Надії і Любові жінкам категорично забороняється працювати. Всі їх обов'язки по дому в це свято чоловіки беруть на себе. Тільки за народними традиціями цей день потрібно починати з плачу, який служить своєрідним оберегом - вважається, якщо добре виплакатися 30 вересня, то весь рік більше не буде причин для сліз.

Крім того, на Вселенські бабські іменини категорично заборонялися сватання та весіль. Люди вірили, що 30 вересня, в День Віри, Любові і Надії побудова нового союзу не принесе щастя. Заміжні жінки в цей день залучали в сім'ю мир і достаток. Для цього вони йшли до церкви, брали три свічки. Дві з них ставили перед іконою Ісуса, а третю забирали додому. Цю свічку ставили в центр святкового пирога і читали молитву для сімейного благополуччя, після чого з'їдали пиріг всією сім'єю. Також в молитві до Софії 30 вересня треба просити здоров'я для хворих дітей, успішного зачаття дитини і позбавлення від жіночих захворювань.

Молитва, щоб у родині був мир і достаток для заміжніх жінок в день Віри, Надії і Любові:

"Господи Ісусе збережи та благослови. Як Віра, Надія, Любов та матір їх Софія страждали, за щастя та любов вмирали, так би мені їх оплатами в сім'ю диво прийшло, щастя, любов принесло, добробут дарувало і до кінця наших днів наш будинок не покидало. Амінь".

Прикмети 30 вересня

  • Похмурий ранок 30 вересня - в найближчі дні буде сонячно.

  • 30 вересня немає дощу - зима буде теплою, дощова погода - рання весна.

  • Якщо 30 вересня гримить грім - значить зима буде пізня, а осінь буде тепла.

  • Журавлі летять на південь - на Покров будуть морози.

  • 30 вересня всі жіночі бажання збуваються.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 6 жовтня в Україні відзначають День вчителя.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?