6 років та 1 день жаху. Важливі факти про Другу світову війну у 85 річницю її початку
Категорія
Світ
Дата публікації

6 років та 1 день жаху. Важливі факти про Другу світову війну у 85 річницю її початку

Друга світова війна
Джерело:  online.ua

1 вересня 1939 року —  85 років тому — німецькі війська розпочали вторгнення в  Польщу, що й стало початком Другої світової війни. Протягом 6 років та одного дня загинули понад 60 мільйонів людей — такою була ціна безумства диктатора Адольфа Гітлера та його союзників, серед яких спочатку був і радянський самодержавець Йосип Сталін.

Головні тези:

  • У війні брали участь понад 60 держав, а бойові дії точилися на території 40 з них.
  • Ключові події: укладання таємного договору між СРСР та Третім Рейхом, напади СРСР на Польщу та Фінляндію, атомні бомбардування Хіросіми та Наґасакі.
  • Друга світова війна була однією з найжахливіших подій в історії, однак офіційно її досі не завершено.

Важливі факти про Другу світову війну

Друга світова війна почалася 1 вересня 1939 і тривала до 2 вересня 1945, тобто 6 років і 1 день.

Воєнні дії точилися на територіях 40 країн світу, загалом учасницями війни стали понад 60 держав.

На боці Об’єднаних Націй воювали українці у складі армій Великої Британії та Канади (45 тисяч осіб), Польщі (120 тисяч), СРСР (більше ніж 7 мільйонів), США (80 тисяч) і Франції (6 тисяч), а також визвольного руху в самій Україні (100 тисяч в УПА) – разом понад 7 мільйонів осіб. Насправді оцінки істориків різняться.

23 серпня 1939 року СРСР підписує з Третім Рейхом договір про ненапад. За тиждень Рейх за підтримки СРСР розпочне світову війну.

Радянський Союз вступив у світову війну за 17 днів після її початку, атакувавши слідом за Гітлером Польську республіку.

30 листопада 1939 року СРСР напав на Фінляндію, розпочавши радянсько-фінську війну. За розв'язання війни СРСР виключено з Ліги Націй, тогочасного аналогу ООН.

Кількість росіян, що воювали за Рейх, оцінюється у 400 тис осіб. Із росіян було сформовано понад 20 військових загонів, частин і підрозділів армії Рейху та його союзників.

7 грудня 1941 року Японія раптовим нападом на американську військову базу на Гавайських островах Перл-Гарбор розпочала війну проти США.

Після капітуляції Франції її союзниця Британія змушена атакувати французький флот, щоб той не дістався німцям.

Генерал Власов, який у складі Радянської Армії командував обороною Києва та Москви, у 1942 році потрапив у полон і перейшов на сторону Рейху, де очолив – «Русскую освободительную армию».

У 1944 році у Варшаві спалахнуло найбільше за всю війну повстання проти німців. Радянські війська навмисно зупинили просування до Варшави, аби надати німцям змогу розправитись із польськими повстанцями.

6 серпня 1945 року на японську Хіросіму, а за три дні на Наґасакі американцями скинуто атомні бомби. За два дні після того СРСР оголосив війну Японії.

Офіційно Другу світову не завершено й досі. росія та Японія так і не підписали мирний договір.

Японський офіцер Онода Хіроо протягом 30 років воював проти американців на Філіппінах, не знаючи про закінчення Другої світової війни й поразку у ній Японії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?