7 грудня — 120 років від дня народження Катерини Білокур: хто вона така і чому Google присвятив їй дудл
Категорія
Культура
Дата публікації

7 грудня — 120 років від дня народження Катерини Білокур: хто вона така і чому Google присвятив їй дудл

7 грудня — 120 років від дня народження Катерини Білокур: хто вона така і чому Google присвятив їй дудл
Джерело:  online.ua

7 грудня 2020 року минає 120 років від дня народження відомої української художниці Катерини Білокур. Google присвятив майстрині народного декоративного живопису свій унікальний дудл за її мистецтво, за право створювати яке їй довелося боротися все життя. Її роботи підкорили навіть Пабло Пікассо! ONLINE.UA розповідає хто така Катерина Білокур і чим вона відома.

Катерина Білокур народилася в 1900 році під Києвом в сім'ї селян. З самого дитинства життя дівчини наповнювали виснажлива робота в полі і домашні клопоти. Нічого не віщувало їй стати художницею, хоча з самого народження Катерина мріяла малювати. У дівчинки не було кистей і фарб, та їх в той час навіть неможливо було дістати, але вона робила їх з прутиків і клаптиків шерсті - такими саморобними пензлями Білокур створювала чудові казкові картинки, за що її сильно карали батьки, так як вважали це заняття марним.

Дівчина продовжувала малювати, хоча опір батьків тривав. Вона не вчилася жодного дня в школі, що завадило Катерині вступити в художнє училище в Миргороді - без атестата не приймали. З цієї ж причини провалився вступ Білокур і до Київського театрального технікуму. Доведена до відчаю дівчина навіть намагалася втопитися в річці, після чого мама зглянулася над дочкою і дозволила їй малювати.

Популярність Катерині Білокур принесли її квіткові композиції, які вона прислала співачці Оксані Петрусенко. Зірка того часу звернулася до Центру народної творчості, де організували персональну виставку художниці-самоучці з Богданівки. На той час у Катерини було лише з 11 картин, але й вони мали величезний успіх на виставці, завдяки чому Белокур преміювали поїздкою в Москву.

У 1949 році Катерина Білокур стала членкинею Спілки художників України. Через два роки її нагороджено орденом "Знак Пошани". Тоді ж художниці присвоїли звання Заслуженого діяча мистецтв УРСР. У 1956 році Білокур стала народною художницею УРСР. З тих пір її роботи з'являлися на всіх виставках в Полтаві, Києві, Москві та інших містах. А три картини Катерини Білокур - "Цар-Колос", "Берізка" і "Колгоспне поле" - були включені до експозиції радянського мистецтва на Міжнародній виставці в Парижі. Саме там їх побачив Пабло Пікассо, який був вражений майстерності української художниці.

"Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ!", - захоплювався Пікассо роботами Білокур.

Незважаючи на те, що картини Білокур розкуповували музеї, в променях слави вона не купалася. Художниця залишалася жити в старій батьківській хаті, де доглядала за хворою матір'ю, хоча сама була серйозно хвора. До останнього дня свого життя Катерина малювала саморобними фарбами і пензлями свої улюблені квіти.

15 років тому в Києві в Мистецькому Арсеналі відбулася масштабна виставка робіт Катерини Білокур, присвячена 115-річчю від дня народження художниці.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що відому картину Сальвадора Далі вкрали за лічені секунди посеред виставки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?