Активісти створили мапу місць утримування росіянами полонених українців
Категорія
Україна
Дата публікації

Активісти створили мапу місць утримування росіянами полонених українців

Активісти створили мапу місць утримування росіянами полонених українців
Джерело:  online.ua

Наразі військові злочинної армії РФ утримують у полоні близько 950 цивільних українців у понад сотні різних місць. 

Джерело: "Укрінформ"

Що відомо про місця утримування росіянами полонених українців 

За словами координатора Медійної ініціативи за права людини з коаліції "Україна. Пʼята ранку" Тетяни Катриченко, відповідно до інформації, отриманої від звільнених з російського полону українців, а також від свідків — військових та цивільних, була створена інтерактивна карта місць утримання полонених українців.

Наразі на мапі вказано більше ста місць утримання полонених українців росіянами, які розтошовані на території РФ та Білорусі і на окупованих територіях України.

На ній відображено сто місць утримання – від Донеччини та Херсонщини й до Іркутської області РФ

За даними Міністерства реінтеграції, станом на кінець лютого 950 цивільних перебувають у місцях утримання. У нашому списку, який ми паралельно ведемо за підтримки ГО "Цивільні у полоні", приблизно така ж кількість осіб. Наскільки списки збігаються, ми сказати не можемо, оскільки державну інформацію закрито, - зазначила Катриченко.

Вона підкреслила, що наразі зафіксовано  948 полонених українців, яких утримують на окупованих територіях та в РФ.

Також виявлені місця утримання українців на звільнених територіях Київської та Сумської областей.

Навіщо РФ утримує у полоні цивільних українців 

Експерти ініціативи зазначили, що карта створювалась близько року за допомогою інформації з соцмереж і сайтів, аби виявити зниклих під час окупації українців.

Катриченко зазначила, що експерти групи продовжують майже щодня виявляти нові місця утримання. Їхня загальна кількість може перевищувати 200, а кількість полонених може доходити до 15 тис осіб.

Повідомляється, що місцями утримання та катівнями на окупованих територіях зазвичай стають відділки поліції, адміністративні будівлі та підвали, бази відпочинку.

Наприклад, на Арабатській Стрілці у Херсонській області у кожній зі споруд на базі відпочинку утримують від 4 до 10 людей.

Крім того, частину людей з окупованого лівого берега Дніпра на Херсонщині перемістили у два СІЗО Сімферополя. Там МІПЛ ідентифікувала 70 українців, яких утримують в СІЗО-2.

Інша представниця ГО "Цивільні у полоні" Катерина Огієвська зазначає, що росіяни майже не повертають полонених цивільних українців. Значна частина цивільних полонених утримується росіянами вже більше року. Їх переміщують з одного місця тримання в інше.

Їм кажуть, що вони затримані за протидію спеціальній військовій операції, хоча такої статті в них немає, - пояснює Огієвська.

За її словами, викрадення росіянами та утримування у полоні цивільних українців є військовим злочином.

РФ вчиняє воєнні злочини, за які вона має відповідати. Ми б дуже хотіли, щоб МКС зацікавився епізодом вивезення цивільних громадян, принаймні з північних регіонів України. Це була спланована дія. Оскільки ми розуміємо, що у Київській, Сумській, Чернігівській областях стояли різні підрозділи РФ, які не мали між собою зв’язку, вони діяли фактично автономно, діяли дуже швидко. Але всі ці люди мали на меті затримувати цивільне населення, як правило, чоловіків. Затримували не просто за те, що людина могла бути коригувальником, люди були затримані просто випадкові. Все це спланована практика вивезення цивільних громадян, - наголошує Катриченко.

Вона зазначила, що у такий спосіб російські військові злочинці намагаються збільшити власний обмінний фонд.

Катриченко додала, що полонених українців росіяни називають "комбатантами", натякаючі на їхню участь у війні на боці України.

Катриченко підкреслила, що росіяни приховують і надалі будуть приховувати інформацію про полонених.

Для того, щоб зрозуміти, кого Україна має повертати, повинні бути дуже чіткі, варифіковані списки людей, яких утримує РФ. Також має бути простеження місць утримання, оскільки всі говорять, що людей перевозять… Це дуже кропітка дослідницька робота, і вона має бути для того, щоб потім вимагати повернення цих людей, - зазначає координатор Медійної ініціативи "Україна. Пʼята ранку".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?