Як допомогти дитині впоратись зі страхом та нападами паніки — поради від психологині Світлани Ройз
Категорія
Культура
Дата публікації

Як допомогти дитині впоратись зі страхом та нападами паніки — поради від психологині Світлани Ройз

Як допомогти дитині впоратись зі страхом та нападами паніки — поради від психологині Світлани Ройз
Джерело:  online.ua

Внаслідок тривалого стресу через війну у дітей можуть виявлятися занадто сильні емоційні прояви страху – їх може лякати темрява, звуки чи візуальні образи. Психологиня Світлана Ройз дала поради батькам, як допомогти дитині з ними впоратися.

Джерело: Світлана Ройз

Як допомогти дитині впоратися зі страхом

Багато дітей знаходяться в збудженому стані, через це в них може проявлятися дратівливість, напади агресії, істерики.

Щоб зняти напругу дитині батькам варто:

  • Вcтановити для молодших дітей батьківський контроль на користування інтернетом, щоб вберегти їх від перегляду того, що може ще сильніше впливати на їх стан.

  • Якщо ваша дитина боїться темряви – дайте їй ліхтарик чи маленький світильник на батарейках. (щоб було відчуття "контролю над темрявою").

  • Не давайте дитині грати перед сном в комп'ютерні ігри та дивитись фільми або мультфільми, де є занадто активні дії, сюжети пов'язані з магією та різкі звуки. Це буде ще більше впливати на збудження дитини.

  • Перед сном, якщо це можливо – грати в тілесні ігри, масажі, колискові.

  • Не говорити дитині "тут немає нічого страшного, нічого боятись. Ти ж доросла/дорослий". Дитина від цих слів не перестає боятись, вона відчуває себе ще більш самотньою та безпорадною. Ще й починає відчувати провину, що вона "не така". Важливо давати підтримку і, можливо, сказати - "це виглядає дійсно страшно. Я теж колись боялась. І я точно знаю, що ти впораєшся. Давай з тобою... (і далі пропонуємо дії).

  • Озвучувати дитині кожен раз, коли вона сама йде в темну кімнату, чи робить якісь "сміливі" кроки: "Дивись, тобі було страшно, але ти це зробила! В тебе стільки сили і сміливості". Ми даємо відчуття маленьких перемог.

Коли ми трансформуємо те, що викликало напругу, навіть з маленькими дітьми, ми працюємо на кількох рівнях:

  • Повертаємо відчуття безпеки (своєю присутністю, своєю надійністю).

  • Повертаємо контроль (даємо ліхтарик), "дистанціюємося".

  • Якщо дитина боїться образу-картинки – працюємо саме з цим образом (наприклад, просимо дитину уявити, що зі страшного образу сонячним світлом змиваємо всю кров, весь бруд, вона чарівною силою зменшує цей образ до мурашки, здуває, відправляє її в світ фільму чи мультфільму, чарівною паличкою торкається і цей образ розпадається на краплини чи глітер).

  • Знімаємо тілесну напругу (дихання з акцентом на видих, розтягування, відштовхування страху). Увага на стопах, опорі спини, руках, очах, можливості сконцентруватись на картинках, що є в реальності (об'єкти якогось кольору, чи форми).

Якщо в поведінці дитини з'явились зміни або напади паніки продовжуються, а напади агресії, істерики почастішали обов'язково звертайтесь до психологів. Загальних текстів та загальних порад може не вистачати для допомоги дитині.

 Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?