Активісти виявили схему продажу білоруських добрив в обхід санкцій ЄС
Категорія
Світ
Дата публікації

Активісти виявили схему продажу білоруських добрив в обхід санкцій ЄС

Активісти виявили схему продажу білоруських добрив в обхід санкцій ЄС
Джерело:  online.ua

Білоруські та литовські активісти виявили групу компаній, які допомагали продавати білоруські добрива до Європи в обхід санкцій ЄС. 

Джерело: Siena

Білоруські добрива надходили до Європи в обхід санкцій ЄС

Йдеться про продукцію "Гродно Азот", він під санкціями з грудня 2021 року.

Білоруський розслідувальний центр у партнерстві з литовськими розслідувачами Siena виявили дві компанії-прокладки, які допомагали підприємству торгувати з Європою.

Все почалося з того, що активісти помітили білоруські фури з добривами "Гродно Азоту" на литовському кордоні.
Білоруські розслідувачі з’ясували, що "Гродно Азот", схоже, створило компанію-прокладку "Гриком", аби продавати свою продукцію під її іменем.
Вдалося отримати копію контракту, яка підтверджує, що "Гриком" взяло на себе зобов’язання продавати продукцію "Гродно Азот", а у згаданих фурах на кордоні були товари з маркуванням "Гродно Азот".

Також виявили контракт "Грикому" з сербською компанією Wakler про купівлю добрив, при тому, що Сербія приєднувалася до цих санкцій ЄС.
Від водіїв вантажівок вдалося дізнатись, що вантажівки сербських покупців завантажують продукцію безпосередньо на "Гродно Азот" і водії заповнюють документи на бланках цієї компанії.

Для перевезення використали посередника

Копії документів про вантаж, які отримав БРЦ, дозволив відстежити маршрут постачання, і в ньому знову фігурували особи зі згаданого вище розслідування.

Сертифікати, які "Техноспецекспорт" мав на постачання продукції до Дубаю, згадують стандарт ГОСТ 2081-2010, а таку продукцію у Білорусі виробляє лише "Гродно Азот".
До того ж "Техноспецекспорт" наполягає, ніби є і постачальником, і виробником.

Журналісти звернули увагу, що офіційний офіс зареєстрований у невеликому приміщенні у спальному районі, а де виробничі потужності компанії – не зрозуміло.
Розслідувачі припускають, що покупець у Дубаї – лише посередник для подальшого перепродажу добрив "Гродно Азоту" у Європу.
Читати також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?