Білорусь погодилась на транзит зерна з України без жодних умов — ООН
Категорія
Політика
Дата публікації

Білорусь погодилась на транзит зерна з України без жодних умов — ООН

Білорусь погодилась на транзит зерна з України без жодних умов — ООН
Джерело:  online.ua

Білорусь без попередніх умов погодилася на транзит зерна з України через свою територію. Далі зерно мають доправити до морських портів Литви.

Джерело: заява речника генсека ООН Стефана Дюжаррика

Білорусь дозволила транзит українського зерна через свою територію

Генсек ООН Антоніу Гутерреш 9 грудня у Нью-Йорку зустрівся з заступником міністра закордонних справ Білорусі Юрієм Амбразевичем.

Заступник міністра закордонних справ поінформував генсека, що Білорусь без попередніх умов згодна на транзит українського зерна через свою територію для експорту з портів Литви, – йдеться у заяві речника ООН

Глава білоруського МЗС також ще раз повторив прохання від уряду Білорусі щодо можливість експортувати власні добрива, які зараз перебувають під західними санкціями.

Ще в червні в Білорусі заявляли, що пропускатимуть українські зерно до портів Балтійського моря, якщо Білорусі дозволять постачати з портів свою продукцію. Україна на таку пропозицію не погодилася.

Зернова ініціатива "Grain from Ukraine"

Нагадаємо, шо у листопаді президент України Володимир Зеленський заявив, що подовжено експортну зернову ініціативу.

Попри всі складнощі, попри різноманітні маніпуляції Росії Україні й далі експортуватиме агропродукцію через наші чорноморські порти.

За час від 1 серпня з портів Великої Одеси вийшли вже понад 450 суден. Загальний обсяг продовольства – 11 млн тонн.

Географія дуже широка: Марокко, Алжир, Лівія, Туніс, Єгипет, Судан, Ефіопія, Сомалі, Кенія, Ємен, Ліван, Бангладеш, Китай, Індія, Індонезія, Туреччина, а також країни Європейського Союзу.

За словами президента, за програмою "Grain from Ukraine" до кінця наступної весни Україна планує відправити мінімум 60 суден до країн, які під загрозою голоду та посухи.

Зокрема, йдеться про Ефіопію, Судан, Південний Судан, Сомалі, Ємен, Конго, Кенію та Нігерію"

Володимир Зеленський додав, що одне судно з українським зерном забезпечує потреби 90 тис людей, а 60 суден зможуть попередити голодну смерть мінімум 5 млн мешканців світу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?