Антикорупціонери заявили про нову загрозу через рішення Ради
Категорія
Україна
Дата публікації

Антикорупціонери заявили про нову загрозу через рішення Ради

Антикорупціонери заявили про нову загрозу через рішення Ради
Джерело:  online.ua

18 березня офіційно стало відомо, що народні обранці уже зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №5253. Цим документом вони намагаються позбавити Національне агенство з питань запобігання корупції права виявляти фіктивні витрати політичних партій. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на сайт  НАЗК.

"14 народних депутатів зареєстрували законопроєкт № 5253, яким пропонують заборонити НАЗК виявляти фіктивні фінансові операції та надані за заниженими або завищеними цінами послуги (у тому числі для виведення коштів у готівку за рахунок фіктивних договорів)", - йдеться в офіційному повідомленні агенства.

З окремим коментарем з цього приводу виступив також очільник НАЗК Олександр Новіков.

"Після рішення Конституційного Суду щодо е-декларування, ми сприймаємо цей законопроєкт як наступну найбільшу загрозу для результативної роботи НАЗК", - наголосив він.

Представники агенства звертають увагу на те, що у разі ухвалення законопроєкту вони зможуть бачити такі порушення у звітах, однак втратять змогу зупиняти держфінансування партії. Що важливо розуміти, серед авторів законопроєкту присутнє керівництво всіх фракцій Верховної Ради. Зокрема, лідери "СН" Давид Арахамія і Олександр Корнієнко, лідерка "Голосу" Кіра Рудик, представниця "ЄС" Ірина Геращенка та Юрій Бойко від "ОПЗЖ".
НАЗК пов’язує це рішення депутатів із результатами своєї роботи. Так, у 2020–2021 роках через порушення у фінзвітах агентство призупинило фінансування: "ВО "Батьківщина", "Голос" та "Слуга Народу".

Також антикорупціонери нагадали про причини призупинки держфінансування парламентським партіям:

  • одна з партій заплатила за послуги медіа-моніторингу понад 500 тис. грн. за вказані кошти виконавець надав звіт, який є точною копією інформації, раніше розміщеної на офіційному вебсайті однієї з ГО;

  • у звітах іншої партії вказано, що вона перерахувала понад 2 млн грн за організацію та забезпечення проведення форумів на підставі неіснуючих на той момент документів;

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що "Слуга народу" прокоментувала зупинку держфінансування партії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?