Апеляційний суд нарешті пояснив, чому скасував заочний арешт Януковича
Категорія
Україна
Дата публікації

Апеляційний суд нарешті пояснив, чому скасував заочний арешт Януковича

Апеляційний суд нарешті пояснив, чому скасував заочний арешт Януковича
Джерело:  online.ua

16 листопада Київський апеляційний суд неочікувано для всіх скасував рішення про заочний арешт колишнього президента-втікача Віктора Януковича. Лише 20 листопада в суді вирішили пояснити своє рішення — там почали стверджувати, що прокурор не довів факт оголошення Януковича у міжнародний розшук. Як зазначається в заяві пресслужби Апеляційного суду, Печерський суд, ухвалюючи рішення про заочний арешт, вчинив низку порушень. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на повідомлення суду у соціальних мережах.

Окрім того, наголошується, що сторона захисту надала інформацію, що щодо колишнього президента не розміщувалося повідомлення Інтерполу з "червоним кутом". Не розміщувався і внутрішній запит щодо оголошення міжнародного розшуку Януковича по лінії Інтерполу.

"Стороною обвинувачення ані довідки, ані витягу із бази даних Інтерполу, які б підтверджували перебування підозрюваного Януковича у міжнародному розшуку ані слідчому судді Печерського районного суду міста Києва, ані суду апеляційної інстанції не надано", – йдеться в повідомленні Київського апеляційного суду.

Що стосується того, які ж порушення допустив Печерський райсуд, то йдеться про те, що в оригіналі заяви сказано, що арешт Януковичу продовжили в межах строку досудового розслідування – тобто до 10 липня 2021 року. Проте у копії ухвали, яку продемонстрував захист, строку її дії немає.

Варто звернути увагу на те, що раніше колегія суддів наголосила, що підозра Януковичу у вчиненні кримінальних правопорушень – цілком обґрунтована. Окрім того, є ризики, що президент-втікач може переховуватись від органів. Суд призначив новий розгляд справи в суді першої інстанції.


Як уже згадувалося раніше, проти експрезидента України фактично порушено 2 кримінальні справи. Перша – щодо державної зради – стосувалася заклику Януковича до російського президента ввести війська в Україну. За це він отримав вирок у вигляді 13 років позбавлення волі. Друга – стосується узурпації влади. Зокрема, мовиться про побиття й убивства протестувальників під час Революції Гідності. Розгляд цієї справи триває.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що колишній президент-утікач Віктор  Янукович остаточно програв суд про захист честі і гідності, в якому вимагав покарати колишнього генпрокура України Юрія Луценка.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?