Арабський легіон Путіна: що потрібно знати про найманців з Близького Сходу у війні в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Арабський легіон Путіна: що потрібно знати про найманців з Близького Сходу у війні в Україні

Арабський легіон Путіна: що потрібно знати про найманців з Близького Сходу у війні в Україні
Джерело:  online.ua

18 квітня в бою під Попасною українським воїнам вдалося знищити 10 ворожих солдатів, які виявились арабськими бойовиками з Лівії. Журналісти дійшли висновку, що участь на боці РФ лівійців прямо пов’язана з домовленостями, досягнутими 20 березня під час візиту до Москви Халіфи Хафтара. Останній був одним з ключових учасників Громадянської війни в Лівії (2014-2020), в яку росіяни активно втручалися на його боці.

Джерело: Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Що відомо про найманців з Близького Сходу у війні в Україні

З ініціативою щодо залучення арабських найманців у війну проти України вперше публічно виступив ще 11 березня глава Міноборони РФ Сергій Шойгу. Той запевняв, що з країн Близького Сходу можуть прибути понад 16 тисяч добровольців. Путін цю ідею миттєво підтримав.

Що важливо розуміти, фото з Попасної стали першим і поки єдиним доказом того, що близькосхідні бойовики вже воюють на боці армії РФ.

Проте представникам Центру стратегічних комунікацій стало відомо про можливу присутність найманців з Сирії на півночі Київщини, коли ця територія знаходилася під окупацією РФ. Так, на стіні одного з приватних домогосподарств у Димері з’явився напис арабською мовою, в якому ймовірно йдеться про сирійське збройне формування “Сили Тигра”.

Північна Київщина була оперативною зоною російської 35-ї загальновійськової армії. Димер займали окупанти з 45-ї бригади спецназу повітряно-десантних військ. Звісно, напис могли залишити і росіяни, які бували в сирійських відрядженнях. Перевірити авторство наразі складно. Однак як відправну точку подальших розслідувань варто розглянути версію про непроханих гостей з Близького Сходу, - йдеться в повідомленні.

Варто зазначити, що “Сили Тигра” є радше персональним угрупованням свого командира – генерала Сухеля Аль-Хасана. Вони тісно пов’язані з силами Спецоперацій РФ. Взагалі Аль-Хасан є одним з головних представників проросійської партії, яка конкурує за вплив на режим Башара Асада з проіранським угрупованням.

Журналісти припускають, що саме "Сили Тигра" готували до захоплення української столиці. У розореній громадянською війною Сирії є надлишок чоловіків з бойовим досвідом, які за гроші готові повоювати деінде. За свої "послуги" в Україні вони беруть 1200 доларів в місяць протягом півроку та бонус у 3000 доларів після повернення в Сирію.

Очільник Сирійського центру моніторингу за дотриманням прав людини нещодавно повідомив, що протягом квітня з Сирії вже виїхали близько 700 найманців “Сил Тигра” з метою приєднатися до бойових дій в Україні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?