Армія РФ втрачає перевагу у військовій техніці в Україні — Bloomberg
Категорія
Україна
Дата публікації

Армія РФ втрачає перевагу у військовій техніці в Україні — Bloomberg

Армія РФ втрачає перевагу у військовій техніці в Україні — Bloomberg
Джерело:  online.ua

Відповідно до нової інформації про надання військової допомоги Україні та численні втрати злочинної армії РФ, ЗСУ вже мають певну перевагу у важкій техніці над російськими військовими злочинцями.

Джерело:  Bloomberg

Що відомо про отримання ЗСУ переваги над окупантами у важкій техніці 

Автори матеріалу зазначають, що відповідно до оновленої бази даних  Ukraine Support Tracker, яку формують аналітики з Кільського інституту світової економіки у Німеччині, Україна отримала від західних партнерів 471 новий танк від початку повномасштабного збройного вторгнення армії РФ.

Після цього союзники передали Україні ще 286 танків.

За інформацією OSINT-дослідників Oryx, від початку злочинного вторгнення армії РФ, кількість танків на озброєнні української армії значно зросла, тоді як російські військові навпаки втратили майже половину від загальної кількості власних танків.

Скоротився розрив і за артилерією та реактивними системами залпового вогню, хоч і з набагато меншим відривом.

Аналітики підкреслюють, що інформація щодо танків також підтверджується керівником Генштабу армії Великої Британії Тоні Радакіним.

Росія втратила майже половину боєздатності своєї армії. Минулого року вона випустила 10 млн артилерійських снарядів, але в кращому разі може виробляти 1 млн снарядів на рік. Вона втратила 2,5 тис танків і в кращому разі може виробляти 200 танків на рік, - заявив Радакін комітету з оборони парламенту.

За даними Oryx, який реєструє лише ті втрати, які може підтвердити, з початку війни у 2022 році було знищено, пошкоджено, кинуто або захоплено 2 тис 82 російські танки.

Що відомо про втрати ЗСУ та армії РФ

Аналітики підкреслюють, що навколо заявлених цифр щодо втрат з обох сторін є певна невизначеність, адже як Україна, так і Росія приховують точну інформацію про власні втрати.

Також є значні труднощі зі збором даних із відкритих джерел, особливо коли йдеться про українські втрати, які гірше реєструються.

Також немає достовірних даних про кількість замінених танків чи артилерійських знарядь, які Росія виробила чи вилучила із глибоких складів з початку війни.

Однак, за словами аналітика із наземних бойових дій у лондонському International Institute for Strategic Studies (IISS) Йоханна Мішеля, Україна через рік після початку розв'язаної Кремлем війни, незважаючі на втрати, перебувала приблизно з тією ж кількістю важких озброєнь, що й на початку.

Раніше цього року Мішель провів свій аналіз наявних даних, скоригувавши можливі похибки в даних. З того часу було більше втрат, поставок та захоплень російських танків.

Однак цього не можна сказати про Росію, яка також змушена резервувати частину своїх сил для оборони в інших частинах найбільшої на території країни у світі. За словами Мішеля, зміна балансу важких озброєнь важлива, але далеко не вирішальна для контрнаступу України.

Навіть якщо ситуація буде більш рівною за кількістю, проблема в тому, що Україні зараз потрібно повернути територію, тому вона йде в наступ проти добре підготовленої оборони, а для цього потрібна сильна перевага, - зазначає Мішель.

За інформацією видання, командування ЗСУ прагне, перш за все, ліквідувати ворожу артилерію та лінії постачання перед тим, ніж задіяти у бойових діях основну частину бригад.

За інформацією Генштабу ЗСУ, українські військові фактично щодня знищують по 30 ворожих артилерійських знарядь.

Оновлення Кільського інституту своїх даних за період з 25 лютого по 31 травня показало, що обіцянки допомоги були значно нижчими, ніж узимку, незважаючи на деякі великі пакети з Німеччини та США, при цьому військові зобов'язання склали 9 млрд за цей період.

Водночас частка військової допомоги зросла порівняно з фінансовими та гуманітарними зобов'язаннями, йдеться у повідомленні інституту.

У звіті йдеться, що США та держави-члени Європейського Союзу найповільніше виконували зобов'язання з постачання озброєнь: 286 із 757 танків та 177 із 556 155-мм та 152-мм гаубиць ще не надійшли.

Ці затримки можуть зробити навіть деякі з доставлених танків менш ефективними, ніж вони мають бути, оскільки українським силам довелося поспішати з навчанням, яке часто проводять різні партнери по НАТО, які мають різну практику.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?