Астрономи розповіли, яким насправді було минуле Сонячної системи
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Астрономи розповіли, яким насправді було минуле Сонячної системи

Астрономи розповіли, яким насправді було минуле Сонячної системи
Джерело:  online.ua

Астрономи вирішили проаналізувати склад метеоритів, щоб нарешті з'ясувати як саме вони формувалися. Варто звернути увагу на те, що результати роботи змусили їх засумніватися в поширеній теорії про те, що ранні етапи існування Сонячної системи були відносно спокійними. За словами вчених, 28 років тому метеорит упав у багажник червоного "Шевроле Малібу" в місті Пікскілл, штат Нью-Йорк, США. Власник автівки тоді заявив, що 15-кілограмовий космічний камінь був ще теплим і пах сіркою, коли він його знайшов. Лише зараз новий аналіз цього метеорита дозволив сформулювати нову гіпотезу про формування астероїдів у ранні роки існування Сонячної системи. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на видання Geochimica et Cosmochimica Acta.

Цей і ще 17 інших метеоритів, які вивчали під час дослідження, показало, що формування астероїдів відбувалося в результаті інтенсивних бомбардувань з подальшим збиттям докупи дрібних фрагментів. Що важливо розуміти, цей результат суперечить попереднім уявленням, згідно з якими молода Сонячна система була "тихим і спокійним" місцем.

"Для вивчення походження астероїдів дослідники аналізують мінералогічний склад метеоритів. Попередні дослідження показали, що метеорити формувалися в результаті пошарового охолодження матеріалу, при цьому швидкість охолодження приблизно відповідала моделі "спокійної" ранньої Сонячної системи. Однак ці дослідження дозволяли вивчати охолодження астероїдів починаючи з температури всього лише 500 градусів Цельсія", — йдеться в повідомленні.

Окрім того, під час свого дослідження вчені змогли вивчити охолодження метеоритів з більш високих температур й дізналися, що швидкість охолодження каменю з 900 до 500 градусів Цельсія була приблизно в 1000-1 000 000 разів вище, в порівнянні з охолодженням від температури у 500 градусів Цельсія.

За словами астрономів, це підтверджує той факт, що в ранній Сонячній системі формування масивніших астероїдів відбувалося в результаті гравітаційної збірки з дрібних фрагментів, які були сформовані під час зіткнення космічних каменів.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, керівництво NASА вирішило не приховувати своїх побоювань у зв’язку з тим, що нове угруповання супутників підвищить небезпеку зіткнень до критичного рівня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?