Астрономи зафіксували найбільший космічний вибух в історії
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Астрономи зафіксували найбільший космічний вибух в історії

Астрономи зафіксували найбільший космічний вибух в історії
Джерело:  online.ua

Астрономи помітили найбільший космічний вибух, який коли-небудь спостерігали. Він у 10 разів яскравіший за будь-яку відому вибухаючу зірку чи наднову.

Джерело: The Guardian

AT2021lwx — найпотужніший космічний вибух в історії

Найбільший космічний вибух зафіксувала команда астрономів із Саутгемптонського університету. Ця подія отримала назву AT2021lwx.

Він тривав понад три роки. А зазвичай наднові видно яскравими лише кілька місяців.

Одна з теорій полягає в тому, що вибух стався, коли чорна діра поглинула величезну хмару газу.

Спалах у небі вперше виявив у 2020 році проєкт Zwicky Transient Facility у Каліфорнії. Але лише через рік астрономи почали аналізувати дані.

Фото: nasa.gov

Тоді вони не вважали це чимось вартим особливої уваги, оскільки не було вказівок на те, наскільки далеко відбувся цей вибух, і тому неможливо було обчислити його яскравість.

Минулого року команда під керівництвом доктора Філіпа Вайзмана з Університету Саутгемптона проаналізувала світло від вибуху, що дозволило їм обчислити відстань до нього - 8 мільярдів світлових років.

Доктор Вайзман згадує момент, коли визначили яскравість вибуху. "Ми подумали: "Боже, це ж нечувано!"

Що спричинило настільки великий вибух

За словами Вайзмана, у науковій літературі не було нічого, що могло б пояснити щось настільки яскраве, що тривало б так довго.

Більшість наднових і руйнувань небесних тіл під дією приливних сил тривають лише пару місяців, а потім згасають. Те, що щось залишалося таким яскравим протягом двох з гаком років, одразу здалося незвичним, — каже він.

Його теорія полягає в тому, що вибух став результатом величезної хмари газу - можливо, у тисячі разів більшої за наше Сонце - яку поглинула надмасивна чорна діра.

Це призвело б до посилення ударних хвиль у космосі, а перегріті залишки хмари оточили б чорну діру яскравим кільцем.

Вважають, що у центрі усіх галактик є гігантські чорні діри. Доктор Вайзман каже, що такі потужні вибухи можуть грати роль у тому, що він називає формуванням центру галактик.

Можливо, ці події, хоч і надзвичайно рідкісні, настільки енергійні, що є ключовими процесами у зміні центрів галактик з часом, — каже він.

За словами доктора Роберта Мессі, який є заступником виконавчого директора Королівського астрономічного товариства, зараз тривають пошуки нових потужних вибухів, подібних цьому.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?