Аваков викрив чергову провокацію Путіна і направив попередження в Інтерпол
Категорія
Україна
Дата публікації

Аваков викрив чергову провокацію Путіна і направив попередження в Інтерпол

Аваков викрив чергову провокацію Путіна і направив попередження в Інтерпол
Джерело:  online.ua

СК РФ пред'явив незаконне обвинувачення і оголосив в розшук військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа. Російські слідчі вважають нацгвардейця причетним до вбивства російського громадянина Андрія Миронова на Донбасі в травні 2014 року і оголосили його в міжнародний розшук. У російському СК заявили, що звинувачення Марківу у вбивстві пред'явлено з урахуванням "показань свідків та інших матеріалів кримінальної справи". У Росії нацгвардейцю загрожує довічне позбавлення волі. На чергову провокацію путінського режиму вже відреагував глава МВС України Арсен Аваков. Він повідомив, що направив попередження про можливу провокацію з боку РФ в Інтерпол. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу МВС.

"Спроби путінського режиму організувати фейкову справу стосовно Нацгвардійця Віталія Марківа вже провалилися в суді Італії, тепер він намагається використовувати інструменти Інтерполу. Однак, Інтерпол - серйозна міжнародна організація, яка не допускає таких дешевих провокацій. Єдине, чого домігся слідком РФ - Віталій Марків поки не зможе подорожувати по Золотому кільцю Росії. Але так буде не завжди! ", - заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Глава МВС додав, що Національні поліція Україна системно моніторить інформацію по так званій "справі Марківа" і превентивно направила в Інтерпол відповідне попередження про можливу провокацію з боку РФ. Генеральний секретаріат Інтерполу підтвердив отримання інформації та подякував українським колегам за співпрацю.

Нагадаємо, в липні 2019 року італійський суд засудив Марківа, колишнього заступника командира взводу добровольчого батальйону Національної гвардії України, до 24 років тюремного ув'язнення за вбивство італійського журналіста Андреа Роккеллі в ході боїв в Слов'янську в травні 2014 року. Його затримали в Італії в червні 2017 року і з тих пір він незаконно перебував у в'язниці. Адвокат Віталія Марківа і відомий італійський правозахисник Рафаель Делла Валле засудив рішення суду і назвав його політично мотивованим. Тоді він наголошував, що такого абсурдного вердикту не чув за всю свою кар'єру. Українським правозахисникам вдалося довести, що італійський журналіст, в смерті якого незаконного звинуватили Марківа, став жертвою агресії з боку Росії, яка розв'язала проти України на Донбасі.

Незважаючи на виправдальний вирок апеляційного суду Мілана, СК РФ наполягає на вині Марківа в двох смертях під Слов'янському на початку конфлікту, спровокованого самою Росією. За версією російських слідчих, Марків 24 травня 2014 року перебував на позиції в районі гори Карачун поблизу Слов'янська і передав командуванню Збройних Сил України "для нанесення артилерійського удару" координати російського громадянина Миронова, італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі і французького журналіста Вільяма Рогуелона, які "прибули для фотозйомки наслідків збройного конфлікту і слідували в напрямку залізничного переїзду смт. Андріївка ". Як стверджує СК РФ, Марків "справив в зазначених осіб постріли з автомата Калашникова, щоб до початку артилерійського обстрілу вони не могли залишити територію в спробах сховатися", а в результаті "спровокованого Марківим артилерійського удару" Роккеллі і його перекладач Миронов загинули, а Рогуелон отримав поранення.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 3 листопада цього року український військовий Віталій Марків вийшов на свободу. Італійський суд нарешті визнав нацгвардейца невинним у вбивстві італійського журналіста в Слов'янську в 2014 році. Марків був несправедливо засуджений до 24 років позбавлення волі і незаконно утримувався у в'язниці Італії майже 3,5 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?