Авіакатастрофа в Ірані: розкриті подробиці падіння літака та останні слова пілотів
Категорія
Україна
Дата публікації

Авіакатастрофа в Ірані: розкриті подробиці падіння літака та останні слова пілотів

Авіакатастрофа в Ірані: розкриті подробиці падіння літака та останні слова пілотів
Джерело:  online.ua

До моменту падіння українського літака після попадання іранської бойової ракети пілоти підтримували зв'язок з диспетчерами аеропорту в Тегерані. Вони спокійним голосом доповіли про зліт. Які останні слова сказали пілоти перед авіакатастрофою в Ірані і подробиці падіння українського літака повідомив віце-президент МАУ Ігор Сосновський під час брифінгу 11 січня, передає ONLINE.UA.

"Екіпажу сказали "набирайте і повертайте", а вони відповіли - "набираємо і повертаємо". Останні слова екіпажу були банальною фразеологією радіообміну. Ніяких розмов не могло бути тільки в тому випадку, якщо щось зірвалося ", - повідомив Сосновський, спростувавши заяву іранської влади про те, що українські пілоти нібито не вийшли на зв'язок.

Сосновський підкреслив, що екіпаж літака був досвідченим і здійснював польоти у напрямку Київ - Тегеран п'ять разів на тиждень вже більше п'яти років. Тому нічого нового для виконання польоту 8 січня для екіпажу не було. Пілоти, за твердженням представника МАУ, спокійним голосом доповіли про зліт, отримали дозвіл на виконання польоту, діяли з дозволу диспетчера аеропорту Тегерана.

Віце-президент МАУ також продемонстрував карту моніторингового ресурсу польотів, яка дозволяє переглядати місце розташування будь-якого літака з точністю до секунди. На ній він наочно показав, що відбувалося з українським літаком під час польоту, підкресливши, що ніякого відхилення від маршруту не було.

"Літак знаходиться строго на лінії шляху. Ніякого відхилення від будь-яких маршрутів, на яке хтось хоче натякнути, не було реально", - підтвердив Сосновський.

Сосновський додав, що до зльоту лайнера МАУ і після його краху аеропорт Тегерана працював в штатному режимі - навіть після падіння українського літака рейси успішно здійснили іранські компанії. При цьому він вважає, що Іран був зобов'язаний закрити аеропорт в Тегерані.

"Це абсолютна безвідповідальність. Якщо ви граєте в війну, то грайте скільки хочете. Але навколо нормальні люди, яких треба було берегти. Вони зобов'язані були, якщо вони кудись звідкись стріляють, вони зобов'язані були закрити аеропорт. Зобов'язані. І стріляйте скільки хочете ", - підкреслив він.

У свою чергу президент МАУ Євген Дихне прокоментував затримку фатального вильоту українського літака, який зазнав аварії через кілька хвилин після зльоту. Він заявив про штатну ситуацію - командир борту виявив дуже велику кількість багажу і ручної поклажі, тому прийняв рішення розвантажити частину багажу, що зайняло якийсь час.

"Дуже проста штатна ситуація по затримці. На цьому рейсі була дуже велика кількість багажу і ручної поклажі", - пояснив президент МАУ.

Дихне також зазначив, що МАУ працює з юрисдикціями семи країн з питань компенсацій і страхових виплат сім'ям загиблих в авіакатастрофі в Ірані.

Нагадаємо, раніше в Ірані назвали винного, який збив український літак. Ним став оператор ППО, який самостійно прийняв рішення про удар за п'ять секунд. Він прийняв пасажирський літак МАУ за "ворожий об'єкт" і без узгодження запустив ракету з української Boeing 737, на борту якого летів 176 осіб - всі вони загинули.

Раніше ONLINE.UA публікував відео, на якому ймовірно зображений момент запуску іранської бойової ракети по українському літаку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?