Австралія заборонила стільниці зі штучного каменю. Яка причина
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Австралія заборонила стільниці зі штучного каменю. Яка причина

Стільниця
Джерело:  The Guardian

Австралія оголосила про повну заборону використання штучного каменю для виробництва стільниць для кухонь і ванн. Ця альтернатива мармуру та граніту містить кристалічний кремнезем, що спричиняє смертельну хворобу.

Яку хворобу може викликати штучний камінь

Як зазначається, в Австралії тривала багаторічна кампанія щодо вимоги заборонити цей штучний матеріал. 

Лікарі, профспілки та робітники відзначали, що серед людей, які беруть участь у його розрізанні та транспортуванні, почастішали випадки силікозу. Це прогресуюче захворювання, при якому відбувається незворотне ущільнення сполучної тканини легень та обмеження їхніх функцій.

Австралійська служба безпеки праці дослідила цю проблему і в своєму звіті зазначила, що в каменярів силікоз розвивається із "непропорційною" швидкістю, порівняно з працівниками інших галузей промисловості. Вік більшості недужих не перевищував 35 років.

За словами помічника секретаря Австралійської ради профспілок Ліама О’Браєна, рішення щодо заборони штучного каменя свідчить про те, що Австралія засвоїла урок з азбестом – для його заборони знадобилися десятиліття.

Австралія має доволі жахливу спадщину з азбестом, і ми дуже добре знаємо, що станеться, якщо не вживати заходів завчасно. У нас як і раніше спостерігається високий рівень смертності від мезотеліоми та інших захворювань, пов’язаних із використанням азбесту, – сказав він.

Випадки захворювання силікозом

Одним із каменярів, які захворіли на силікоз, є Кайл Гудвін із Квінсленда. У 2018 році в нього діагностували найважчу форму недуги. Чоловік не знав, що пил, який наповнює повітря в його майстерні, містить кристалічний кремнезем, що спричиняє смертельну хворобу.

Решта світу не може просто заплющити очі і вдавати, ніби не знає, що ці кухонні стільниці вбивають людей. Потрібно діяти, поки не пізно, – каже він.

У найбільшому американському дослідженні штучного каменю йдеться про те, що силікоз забрав життя кількох каменярів, переважно молодих латиноамериканців у Каліфорнії.

Як стверджує Шейфалі Ганді, доцентка медицини Каліфорнійського університету в Сан-Франциско, дослідження є "верхівкою айсберга" проблеми в США.

Наша найоптимістичніша оцінка, що ґрунтується на даних США та Австралії, свідчить, що від 15 до 20% людей, які працюють у цій галузі, мають силікоз або передумови для хвороби, – каже вчена.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?