Поширена хвороба серця може погіршити розумові здібності — що відомо
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Поширена хвороба серця може погіршити розумові здібності — що відомо

Серцева хвороба
Джерело:  New Atlas

Велике британське дослідження показало, що аномальний серцевий ритм пов'язаний із погіршенням когнітивних здібностей. Це є останнім з доказів значного зв’язку між звичайними захворюваннями серця та ризиком деменції.

Фібриляція передсердь впливає на когнітивний стан

Дослідники Університетського коледжу Лондона (UCL) переглянули 4,3 млн осіб у первинних електронних медичних картах Великої Британії, щоб ідентифікувати 233 833 людей із типовим серцевим захворюванням фібриляція передсердь (ФП) і 233 747 без нього.

Беручи до уваги супутні захворювання та фактори ризику, дослідники виявили підвищення ймовірності розвитку легкого когнітивного порушення (ЛКП) на 45%.

Наше дослідження показало, що фібриляція передсердь була пов’язана зі збільшенням ризику ЛКП на 45%, і що серцево-судинні фактори ризику та численні супутні захворювання пов’язані з цим результатом, – сказав доктор Руї Провіденсія, професор Інституту інформатики охорони здоров’я.

Південнокорейське дослідження 2019 року також виявило тісний зв’язок між цими хворобами.

ЛКП — це зниження когнітивних функцій на ранній стадії, яке інколи можна виправити, але це також може бути ранньою ознакою захворювання, пов’язаного з деменцією.

Фібриляція передсердь є найпоширенішим типом аритмії, що лікується. Хвороба може характеризуватися серцем, яке б’ється надто повільно, надто швидко або просто нерівномірно.

Її основною причиною є нерегулярна координація у верхніх камерах (передсердях) серця, що впливає на потік крові до нижніх камер (шлуночків).

Хто у зоні ризику

У жінок фібриляція передсердь розвивається більше, головним чином через те, що вони в цілому живуть довше. У 2019 у США році ФП згадувалася у 183 321 свідоцтві про смерть і була основною причиною смерті у 26 535 із цих випадків.

Схоже, що прогресування від ЛКП до деменції, принаймні частково, опосередковується серцево-судинними факторами ризику та наявністю багатьох супутніх захворювань, — сказав Провіденсія.

Хоча багато факторів, таких як секс та інші стани, такі як депресія, можуть впливати на ризик ЛКП, ці фактори не змінили зв’язку, який виявили дослідники.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?