Австрія почала погрожувати ЄС блокуванням закупівлі вакцин
Категорія
Світ
Дата публікації

Австрія почала погрожувати ЄС блокуванням закупівлі вакцин

Австрія почала погрожувати ЄС блокуванням закупівлі вакцин
Джерело:  online.ua

Влада Австрії почала погрожувати заблокувати закупівлі Європейською комісією ще 100 мільйонів доз вакцин BioNTech/Pfizer, якщо Відню не дадуть більший обсяг вакцин. Варто звернути увагу на те, що цей крок є останнім важилем впливу австрійського канцлера Себастьяна Курца, який агітував за те, щоб його країна отримала більшу частку вакцин в Євросоюзу, попри те, що наявні дані вказують на те, що Австрія не належить до країн, які найбільше їх потребують. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на видання  Politico.

Згідно з останніми даними, Євросоюз в найближчому майбутньому може отримати 10 мільйонів доз від BioNTech/Pfizer у рамках другого контракту з німецько-американським виробником на придбання додаткових 100 мільйонів вакцин.

"Спочатку передбачалося, що ці 100 мільйонів доз будуть доставлені до кінця 2021 року, але компанія заявила, що може поставити 10 мільйонів доз до 30 червня. Оголошення розпочало боротьбу між країнами ЄС щодо розподілу вакцин на основі кількості населення. Ця боротьба домінувала на саміті лідерів ЄС у четвер, і Курц повторив свою вимогу щодо додаткових доз. Хоча саміт завершився тим, що лідери підтвердили розподіл на основі чисельності населення, лідери також доручили послам ЄС вирішити питання про 10 мільйонів доз, залишаючи відкритою можливість, що країни, які найбільше потребують вакцин, отримають більше", - йдеться в повідомленні.

Однак влада Австрії вирішила не чекати, коли організують дискусію, перш ніж посилити тиск. Під час засідання керівного комітету Євросоюзу з вакцин Відень знову почав вимагати додаткових доз, на цей раз із погрозою: він заблокує придбання Єврокомісією 100 мільйонів доз, якщо не отримає бажане.

Офіційний Брюссель обурився погрозами Австрії - і можливістю втратити 100 мільйонів доз, якщо опцією закупівлі не скористаються до середини квітня.

"Це свідчить про те, що Курц готовий поставити під загрозу життя 50 мільйонів європейців, щоб отримати щось, що йому навіть не потрібно", - поскаржився один із дипломатів ЄС.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, канцлер Австрії розкрив обман з вакцинами в Євросоюзі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?