Автозаки, сотні поліцейських, перші затримання: як влада Росії готується до зустрічі Навального
Категорія
Світ
Дата публікації

Автозаки, сотні поліцейських, перші затримання: як влада Росії готується до зустрічі Навального

Автозаки, сотні поліцейських, перші затримання: як влада Росії готується до зустрічі Навального
Джерело:  online.ua

У неділю, 17 січня, російський опозиціонер Олексій Навальний, який проходив лікування в Німеччині після отруєння бойовою отрутою "Новачок", повертається в Росію. І незважаючи на те, що команді російського президента Володимира Путіна продовжують виправдовуватися за його отруєння, влада і силовики активно готуються до його зустрічі в аеропорту "Внуково". Туди вже з'їхалися автозаки, зігнали сотні поліцейських. Крім того, всі силові структури МВС, ФСБ і Росгвардіі приведені в стан підвищеної готовності. Як влада Росії готується до зустрічі Навального, фото і відео того, що відбувається в аеропорту "Внуково" публікують телеграм-канали Avtozak Live і Baza, передає ONLINE.UA.

Як відомо, Навальний летить з Німеччини рейсом "Перемоги". Літак з опозиціонером має приземлитися у Внуково в 19:20 за московським часом (18:20 за київським часом). За інформацією Baza, в аеропорту знаходяться сотні поліцейських, яких розділили на кілька груп в залежності від завдань. Одні з них будуть проводить затримання всіх, хто зустрічатиме Навального. Іншій групі поставили завдання розганяти прихильників опозиціонера. Є також група резерву, яка реагуватиме на "щось екстраординарне". Відзначається, що приїзду Навального силовики будуть очікувати в атозаках - їм навіть заборонили виходити в туалет.

Тим часом видання Новая газета повідомляє, що в Санкт-Петербурзі вже почали затримувати прихильників Навального, які планували прилетіти в Москву на зустріч з опозиціонером. На даний момент повідомляється про затримання дев'яти осіб. Серед них: головний редактор телеграм-каналу "Агіт Росія" Павло Іванкін, активісти Олексій Панич і Олександр Край, кореспондент "Медіазони" Давид Френкель.

Важливо відзначити, що прокуратура Москви застерігає від участі у зустрічі Навального, а поліція приходить до опозиційних політиків, щоб вручити їм застереження особисто. ФСВП ж готується затримати Навального в рамках кримінальної справи про шахрайство.

Нагадаємо, нещодавно журналісти Bellingcat оприлюднили розслідування, в якому зазначено, що отруєння Навального здійснила в Томську група з восьми оперативників ФСБ з секретного підрозділу відомства, які діяли під прикриттям Інституту криміналістики ФСБ. Автори розслідування назвали імена всіх співробітників, які брали участь в операції: Станіслав Макшаков, Олег Таякін ( "Тарасов"), Олексій Александров ( "Фролов"), Іван Осипов ( "Спиридонов"), Костянтин Кудрявцев ( "Соколов"), Олексій Кривощеков, Михайло Швець ( "Степанов"), Володимир Паняєв. Керував операцією, за даними розслідувачів, Макшаков, який раніше працював в Державному інституті технології органічного синтезу, який проводив розробки нових форм хімічної зброї до офіційного припинення цих програм в Росії в 2017 році. У розслідуванні вказано, що перш ніж отруїти Навального, співробітники ФСБ негласно спостерігали за ним по всіх маршрутах. Починаючи з 2017 року, коли Навальний оголосив про свою президентську кампанію, вони здійснили 30 перельотів, які збігаються з маршрутами опозиціонера.

У Кремлі, не дивлячись на спливаючі резонансні подробиці про отруєння Навального, продовжують запевняти, що поки опозиціонер був на території Росії, ніяких отруйних речовин в його крові не було. Однак не тільки влада Німеччини підтвердила, що Навального отруїли "Новачком", але і незалежні лабораторії Франції і Швеції. Меркель не сумнівається в тому, що Олексія Навального отруїли, тому як намагалися змусити замовкнути, і в зв'язку з цим очікує відповідей на "серйозні питання" від уряду Росії. Технічний секретаріат Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) також офіційно підтвердив, що Олексія Навального дійсно отруїли нервово-паралітичним агентом з групи "Новачок". Також в ОЗХЗ звернули увагу на те, що проти відомого опозиціонера застосували новий тип "Новачка", який формально не входить в список Конвенції про хімічну зброю, проте все-таки вважається хімічною зброєю.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Німеччина передала Росії нові дані про отруєння Навального.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?