Азербайджан і Вірменія погодилися на пропозицію Путіна
Категорія
Політика
Дата публікації

Азербайджан і Вірменія погодилися на пропозицію Путіна

Азербайджан і Вірменія погодилися на пропозицію Путіна
Джерело:  online.ua

Влада Азербайджану і Вірменії домовилися про режим перемир'я в Нагірному Карабасі. Він вступить в силу сьогодні, 10 жовтня, о 12:00. Довгоочікуваних домовленостей представники Баку і Єревана досягли за підсумками переговорів в Москві, куди їх запросив президент РФ Володимир Путін. Підводячи підсумки переговорів щодо Нагірного Карабаху, в МЗС РФ підкреслили, що у відповідь на звернення російського президента Путіна і у відповідності з його домовленостями з прем'єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном і президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим сторони дійшли згоди. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу російського дипвідомства.

"У відповідь на звернення президента Російської Федерації Володимира Путіна і відповідно до домовленостей Путіна, президента Азербайджанської Республіки Ільхама Алієва і прем'єр-міністра Республіки Вірменія Нікола Пашиняна сторони погодились про такі кроки: оголошується про припинення вогню з 12 години 00 хвилин 10 жовтня 2020 року в гуманітарних цілях для обміну військовополоненими та іншими утримуваними особами та тілами загиблих при посередництві і відповідно до критеріїв Міжнародного Комітету Червоного Хреста ", - підвів підсумки переговорів Вірменії та Азербайджану міністр закордонних справ РФ Серргей Лавров.

Глава російського МЗС уточнив, що конкретні параметри режиму припинення вогню будуть узгоджені додатково. Також Лавров додав, що сторони підтверджують незмінність формату переговорного процесу.

Нагадаємо, переговори щодо Нагірного Карабаху, в якому брали участь глави МЗС Вірменії, Азербайджану та РФ почалися в п'ятницю, 9 жовтня, в Москві і закінчилися в ніч на суботу. Вони тривали більше 10 годин. Глави МЗС Вірменії і Азербайджану Зограб Мнацаканян і Джейхун Байрамов прибули в російську столицю напередодні на запрошення Путіна.

Як відомо, конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває кілька десятиліть. Причиною став Нагірний Карабах, який де-юре знаходиться на азербайджанській території, а ось фактично - під контролем вірменського командування. Війна між Вірменією і Азербайджаном тривала до травня 1994 року, але з тих пір конфлікт вважався замороженим. Азербайджанська влада вважає Карабах окупованою територією, а Вірменію - агресором.

27 вересня в Нагірному Карабасі, населення якого становить близько 140 тисяч осіб, поновилися запеклі бої між Вірменією і Азербайджаном. Сторони конфлікту ввели військовий стан, оголосили про мобілізацію і повідомляють про поранених і жертв серед мирного населення, а також про сотні загиблих військовослужбовців. Військові експерти оцінюють ситуацію в Нагірному Карабаху як вкрай небезпечну. Вони побоювалися початку нової повномасштабної війни, до якої можуть приєднатися Туреччина, яка стоїть на стороні Азербайджану, і Росія, де підтримують Вірменію.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Азербайджан звернувся з терміновим проханням до України. Офіційний Баку закликав Київ заборонити виїзд етнічних вірмен зі своїх територій, так як вони можуть стати потенційними добровольцями в вірменської армії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?