Азербайджан звернувся з терміновим проханням до України
Категорія
Політика
Дата публікації

Азербайджан звернувся з терміновим проханням до України

Азербайджан звернувся з терміновим проханням до України
Джерело:  online.ua

5 жовтня в Нагірному Карабасі тривають запеклі бої, в результаті яких гинуть мирні громадяни. Вірменія і Азербайджан звинувачують один одного в ескалації конфлікту і заявляють про бойові втрати та жертви серед цивільних осіб. За даними Баку і Єревана, противник використовує важке озброєння і найманців. Сторони конфлікту ввели військовий стан і оголосили про мобілізацію, а влада Вірменії, крім цього, закликала вірмен, які проживають за кордоном, брати участь у збройному конфлікті з метою збільшення живої сили вірменської армії. Цей заклик стурбував азербайджанську влада. Генеральний прокурор Азербайджану Камран Алієв звернувся до генеральних прокурорів і міністрів юстиції ряду країн, в тому числі України, щоб вони заборонили виїзд етнічних вірмен зі своїх територій, так як вони можуть стати потенційними добровольцями. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу Генпрокуратури Азербайджану.

"У зв'язку з втратою позицій збройних сил Вірменії в результаті контрнаступних заходів з боку Збройних сил Азербайджанської Республіки Вірменія закликала вірмен, що проживають за кордоном, взяти участь у збройному конфлікті з метою зібрати нові сили. Зарубіжні країни повинні враховувати, що такі «вірменські добровольці» при поверненні можуть стати реальною загрозою, якщо вони набудуть бойові навички, враховуючи наявність численної вірменської діаспори в країнах, зазначених у зверненні ", - йдеться в зверненні генпрокурора Азербайджану.

З відповідним закликом Алієв звернувся до Генеральних прокурорів США, Канади, Австралії, Німеччини, Росії, Грузії, України, Білорусі, Узбекистану, Уругваю, Іраку, Ірану, Аргентини, Бразилії, Болгарії, Польщі, Лівану, а також міністрів юстиції Греції, Сирії та Франції.

Він також звернув увагу колег на те, що вже, за даними ЗМІ, близько тисячі етнічних вірмен приїхали або хотіли приїхати на територію Азербайджанської Республіки в Нагірний Карабах. Алієв закликав вищеназвані країни особливу увагу також приділити масовим візитам вірмен в Республіку Вірменія, а також профілактичним заходам по їх поверненню назад.

Нагадаємо, конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває кілька десятиліть. Причиною став Нагорний Карабах, який де-юре знаходиться на азербайджанській території, а ось фактично - під контролем вірменського командування. Війна між Вірменією і Азербайджаном тривала до травня 1994 року, але з тих пір конфлікт вважався замороженим. Азербайджанська влада вважають Карабах окупованою територією, а Вірменію - агресором.

Як відомо, 27 вересня в Нагірному Карабасі, населення якого становить близько 140 тисяч осіб поновилися запеклі бої між Вірменією і Азербайджаном. Сторони конфлікту ввели військовий стан, оголосили про мобілізацію і повідомляють про поранених і жертв серед мирного населення, а також про сотні загиблих військовослужбовців. Військові експерти оцінюють ситуацію в Нагірному Карабаху як вкрай небезпечну. Вони побоюються початку нової повномасштабної війни, до якої можуть приєднатися Туреччина, яка стоїть на стороні Азербайджану, і Росія, де підтримують Вірменію.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що президент Азербайджану Ільхам Алієв звернувся до лідерів Росії, Франції і США. Він погодився на переговори з Вірменією Нагірного Карабаху за умови, що Володимир Путін, Дональд Трамп і Еммануель Макрон продовжать працювати в рамках Мінської групи ОБСЄ з врегулювання конфлікту в регіоні, зберігаючи нейтралітет. Таким чином він відповів на їхній заклик відновити переговори без жодних умов і припинити бої в Нагірному Карабасі, на що до цього погодилася і Вірменія.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?