Байден готує перше важливе рішення по Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Байден готує перше важливе рішення по Україні

Байден готує перше важливе рішення по Україні
Джерело:  Укрінформ

У США напередодні колегія вибірників підтвердила перемогу Джо Байдена на виборах президента США - він набрав 306 голосів з 270 необхідних для перемоги, а у Дональда Трампа 232 голоси, але він поки вперто відмовляється визнавати поразку. Тим часом Байден вже готує план роботи на посаді президента. Він має намір скасувати низку указів Трампа, які "шкодять" Америці. Очікується, що Байден вже в січні, після інавгурації, призначить нового посла США в Україні замість Кіта Дейтона, якого затвердив на цю посаду Трамп і який вже частково пройшов процедуру затвердження в американському Сенаті. Про це заявив колишній спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер, який вважає, що Байден призначить на цю посаду дуже кваліфікованого кар'єрного співробітника дипломатичної служби. Таку думку Волкер озвучив під час онлайн-конференції, організованої Фондом США-Україна, передає ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.

"Я припускаю - підкреслюю, це моє припущення - що адміністрація Байдена призначить когось нового на посаду посла в Україні після того, як зайде в офіс в січні", - підкреслив колишній високопоставлений чиновник адміністрації США.

Він також допускає, що в адміністрації Байдена не вводитимуть посаду спецпредставника США з питань України, яку тривалий час займав сам Волкер. Ці обов'язки, на думку Волкера, можуть бути покладені на одного з високопоставлених чиновників адміністрації Байдена. Таку думку Волкер обґрунтував тим, що саме так було в адміністрації експрезидента Барака Обами - тоді справами України в Держдепартаменті фактично займалася помічниця голови Держдепу Вікторія Нуланд.

Як відомо, вже більше року в Україні немає посла США. У вересні комітет у закордонних справах Сенату США підтримав призначення на цю посаду Кіта Дейтона. 71-річний Кіт Дейтон - генерал-лейтенант у відставці. В даний час є директором Європейського центру досліджень безпеки Джорджа Маршалла в Німеччині і з 2018 року є радником Міноборони України. З грудня 2005 року по жовтень 2010 року Дейтон служив в якості координатора з питань безпеки США в ізраїльсько-палестинської адміністрації в Тель-Авіві. Він також займав посаду директора Дослідницької групи по Іраку, старшого співробітника Об'єднаного штабу і оборони США і був військовим аташе в посольстві США в Москві.

Важливо нагадати, що з січня 2020 року тимчасовим повіреним у справах США в Україні є Христина Квін. Вона змінила на цій посаді Вільяма Тейлора, який очолював місію з червня до кінця 2019 року. Тейлор є одним з ключових свідків у справі про імпічмент президента США Дональда Трампа. І, залишаючи пост в Україні, він підкреслив, що ця історія аж ніяк не погіршить відносин Америки та України. Але він покинув посаду в Україні не через це - згідно з американським законодавством, політично призначений чиновник, який не є професійним дипломатом, не може перебувати на такій посаді понад 200 днів. Це і стало причиною звільнення Тейлора.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що США вирішили перевірити діяльність сина Байдена в Україні- його підозрюють у відмиванні грошей.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?