Байден раптово змінив рішення щодо Північного потоку-2
Категорія
Політика
Дата публікації

Байден раптово змінив рішення щодо Північного потоку-2

Байден раптово змінив рішення щодо Північного потоку-2
Джерело:  online.ua

Президент США Джо Байден продовжить запроваджувати санкції проти російського газопроводу Північний потік-2, запуск якого в Держдепі США раніше назвали "звершеним фактом". Американський лідер й далі буде застосовувати кожні 90 днів рестрикції щодо російських організацій, як і обіцяв.

Джерело: CNN

Про санкційні плани Байдена щодо Росії і Північного потоку-2 розповів помічник президента Сполучених Штатів з національної безпеки Джейк Салліван.

"Питання в тому, чи будемо ми безпосередньо переслідувати, використовуючи повноваження щодо санкцій, наших європейських партнерів, союзників і друзів. Президент Байден сказав: я не готовий цього зробити, але я готовий вводити кожні 90 днів санкції проти російських організацій, що беруть участь в будівництві "Північного потоку - 2". Він це робив і продовжить робити", - сказав Салліван, відповідаючи на питання, чому США призупинили введення санкцій проти європейської компанії Nord Stream 2 AG.

Офіційний предствитель Держдепу США Нед Прайс підтверджує, що адміністрація США буде протидіяти Росії, щоб Кремль "не зміг використовувати енергію в якості інструменту примусу щодо України або будь-якої іншої країни". Він також сказав, що у Вашингтоні як і раніше вважають Північний потік - 2 "поганою угодою" для європейських партнерів США.

Нові санкції США проти Росії

Незважаючи на те, що Байден і президент Росії Володимир Путін на саміті в Женеві домовилися спробувати налагодити взаємини між країнами, офіційний Вашингтон не збирається відмовлятися від санкцій відносно РФ. За словами Саллівана, США вже також готують нові санкції проти Росії у зв'язку з ситуацією навколо Олексія Навального.

"Ми ввели санкції проти Росії за отруєння Олексія Навального, і ми готуємо ще один пакет санкцій, який також буде застосовуватися в зв'язку з цим", - анонсував помічник Байдена.

Санкції США проти Північного потоку-2

20 травня офіційно стало відомо, що команда Джо Байдена не вводитиме санкції проти компанії-оператора "Північного потоку-2" і її керівника, оскільки відмова від санкцій "відповідає національним інтересам" Штатів.

У Сенаті США вважають це рішення "помилковим" і жорстко критикують Байдена за "подарунок" Путіну. Свої претензії висловлює й украиїнська влада.

Коротко про будівництво Північного потоку 2

  • Газопровід Північний потік — 2, по якому Путін планує щорічно постачати 55 млрд кубометрів газу з Росії до Німеччини, побудували вже майже повністю.

  • Представники Nord Stream 2 AG стверджують, що вже прокладено 95% газопровідної магістралі, залишилося прокласти тільки 93 км труб в датських водах і 28 км труб — в німецьких.

  • Багато європейських компаній відмовилися брати участь в проєкті через санкції США, заблокувати ПП-2 не вдалося й екологам.

  • США поки призупинили санкційний тиск на Північний потік-2. Україна сподівається на допомогу Вашингтона — Київ підготував для США список компаній, які будують газопровід, і розраховує, що стосовно них будуть введені санкції.

  • Після звернення Ради команда Байдена включила в список санкцій низку російських судів і компанії, пов’язані з будівництвом Північного потоку-2, які, втім, не заважають Росії добудовувати трубопровід.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?