Байден вирішив покласти край найтривалішій війні США
Категорія
Політика
Дата публікації

Байден вирішив покласти край найтривалішій війні США

Байден вирішив покласти край найтривалішій війні США
Джерело:  online.ua

14 квітня Джо Байден виступить із заявою про завершення найтривалішої війни США. Він розпорядиться вивести всі американські війська з Афганістану до 11 вересня.

Джерело: The Guardian

У промові Байдена, уривки якої оприлюднив Білий дім, американський глава заявить, що буде останнім президентом США, при якому американські війська будуть присутні в Афганістані. Він нагадає, що американські військові поїхали до Афганістану через жахливий напад на Америку 20 років тому, і цій війні пора покласти край.

"Після тісних консультацій з нашими союзниками і партнерами, з нашими військовими керівниками і спеціалістами в галузі розвідки, з нашими дипломатами та експертами з розвитку, а також з Конгресом і віце-президентом я прийшов до висновку, що настав час покласти край найтривалішій війні Америки . Пора американським військам повертатися додому ", - скаже Байден.

Законодавці обох партій розкритикували план Джо Байдена щодо виведення всіх американських військ з Афганістану, а деякі звинуватили президента у відмові від зобов'язань Америки перед афганським народом. Але в команді Байдена стверджують, що робота Америки в Афганістані триватиме навіть після виведення американських військ.

"Ми продовжимо надавати допомогу Національним силам оборони і безпеки Афганістану. Але замість того, щоб повертатися до війни з Талібаном, ми повинні зосередити увагу на проблемах, які визначать наше становище і рішення сьогодні і в наступні роки", - відповість у своїй промові Байден на критику.

Коротко про війну в Афганістані

Американські війська вирушили до Афганістану після терактів 11 вересня 2001 року по Всесвітньому торговому центрі в Нью-Йорку. В організації терактів звинуватили терористичну організацію "Талібан". У теракті загинули майже три тисячі осіб.

Війна в Афганістані коштувала США кілька трильйонів доларів, понад 2 тисячі американських військових загинули. Це найдовший конфлікт в історії американських збройних сил.

Угоду з "Талібаном" про виведення військ США уклали при колишньому президенті Дональді Трампі в лютому 2020 року. Домовленості передбачали, що американські війська будуть виведені до 1 травня 2021 року. "Талібан" попереджав, що припинить дотримуватися перемир'я в разі, якщо американські війська залишаться в країні після цієї дати. Але Сполученим Штатам важко вкластися в терміни, тому Байден має намір їх продовжити до 11 вересня.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?