Байден висунув Ердогану безапеляційну вимогу щодо НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Байден висунув Ердогану безапеляційну вимогу щодо НАТО

Байден висунув Ердогану безапеляційну вимогу щодо НАТО
Джерело:  online.ua

Американський лідер Джо Байден під час перемовин з главою Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом почав вимагати, щоб офіційна Анкара розблокувала вступу Швеції до НАТО.

Джерело:  Reuters

Байден вимагає в Ердогана розблокувати вступ Швеції у НАТО

Як вдалося дізнатися журналістам, очільник Білого дому зателефонував Ердогану, щоб привітати його з перемогою на президентських виборах у Туреччині 28 травня.

Турецький лідер вкотре заявив про намір його країни купити у Штатів винищувачі F-16.

Я говорив з Ердоганом. Я привітав Ердогана. Він все ще хоче попрацювати над чимось, над F-16. Я сказав йому, що ми хочемо укласти угоду зі Швецією, тож давайте це зробимо. І ми знову будемо на зв'язку один з одним, – розповів ЗМІ президент США.

Журналісти також поцікавилися у Джо Байдена, чи очікує офіційний Вашингтон від Ердогана якихось зрушень у питанні членства Швеції в НАТО.

За словами американського лідера, цю тему він уже встиг обговорити з турецьким колегою.

Я обговорював це питання з ним. Ми поговоримо про це більше наступного тижня, – розповів лідер США.

Вступ Швеції у НАТО досі блокують дві країни

Як уже згадувалося раніше, Швеція і Фінляндія подали заявки на членство в НАТО у 2022 році - після нападу РФ на Україну, однак офіційні Анкара та Будапешт досі не схвалили заявку Швеції.

Команда Ердогана хотіла купити у Штатів винищувачі F-16 на суму 20 мільярдів доларів і майже 80 модернізаційних комплектів. Але угода загальмувала через заперечення з боку Конгресу США, якому не подобається відмова Анкари погодити розширення НАТО.

Команда Джл Байдена уже багато разів відкидала будь-які твердження про "послугу за послугу" між продажем F-16 і розширенням НАТО, хоча міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу в січні заявив, що американська сторона чітко дала зрозуміти: схвалення заявок щодо НАТО буде позитивно сприйняте Конгресом.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?