Байден вперше обговорив з Путіним Україну
Категорія
Політика
Дата публікації

Байден вперше обговорив з Путіним Україну

Байден вперше обговорив з Путіним Україну
Джерело:  online.ua

Новообраний президент США Джо Байден провів переговори з російським главою Володимиром Путіним. Це була перша розмова лідерів двох країн після виборів в США. У Кремлі повідомили, що Байден і Путін обговорили продовження Договору про стратегічні наступальні озброєння, вихід з Договору з відкритого неба, ядерну угоду з Іраном і ситуацію в Україні. У Путіна підкреслили, що бесіда носила "діловий і відвертий характер". У Білому домі також підвели підсумки переговорів, але інформація про їх зміст відрізняється від даних Кремля. У команді Байдена підкреслили, зокрема, що США будуть твердо захищати суверенітет України, про що вирішили не згадувати в Москві, передає ONLINE.UA.

"Президент Байден підтвердив тверду підтримку США суверенітету України. Він також підняв інші питання, які викликають стурбованість, в тому числі злом SolarWinds, повідомлення про те, що Росія призначала винагороди за вбивство солдатів США в Афганістані, втручання у вибори в США в 2020 році і отруєння Олексія Навального. Президент Байден ясно дав зрозуміти, що Сполучені Штати будуть діяти рішуче на захист своїх національних інтересів у відповідь на дії Росії, які завдають шкоди США або їх союзникам", - підвели підсумки переговорів Байдена і Путіна в Білому домі.

У Кремлі ж заявили, що Байден і Путін "висловили задоволення" у зв'язку з обміном нотами про продовження Договору СНО-3, а також обговорили низку питань, але ні позицію американського лідера по Україні, ні отруєння Навального вирішили не згадувати.

"Обговорено актуальні питання двостороннього і міжнародного порядку денного. Розглянуто можливості співпраці в боротьбі з такою гострою проблемою, як пандемія коронавіруса, а також в інших сферах, включаючи торгово-економічну. Серед міжнародних тем порушувалися односторонній вихід США з Договору з відкритого неба, проблематика збереження спільного всеосяжного плану дій щодо іранської ядерної програми, внутрішньоукраїнське врегулювання, а також російська ініціатива про проведення саміту постійних членів Радбезу ООН ", - йдеться в прес-релізі Кремля за підсумками переговорів Путіна і Байдена.

Важливо відзначити, що раніше прессекретарка Білого дому Джен Псакі повідомляла, що Байден доручив американським спецслужбам вивчити ситуацію з отруєнням Навального, а також перевірити інформацію про те, що Росія втручалася в американські президентські вибори 2020 року, здійснила масштабну кібератаку на державні відомства США і пропонувала талібам гроші за вбивство американських військових в Афганістані. Вона підкреслювала, що Байден не має наміру влаштовувати "перезавантаження" відносин з Росією, як робили багато американських президентів до нього, а буде працювати з Росією для просування інтересів США і залучення цієї країни до відповідальності за її нерозумні й ворожі дії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в США розповіли про підготовку перших переговорів Зеленського і Байдена. Спочатку пройдуть телефонні переговори, після чого буде обговорюватися особиста зустріч.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?