Байден заявив про реальні проблеми армії РФ на тлі відступу з Херсонщини
Категорія
Політика
Дата публікації

Байден заявив про реальні проблеми армії РФ на тлі відступу з Херсонщини

Байден заявив про реальні проблеми армії РФ на тлі відступу з Херсонщини
Джерело:  online.ua

За словами президента США Джо Байдена, відступ армії РФ з правого берега Дніпра на Херсонщині свідчить про реальні проблеми російських військових.

Джерело: брифінг керівника Білого дому

Окупанти тікають з Херсону і вже не заперечують поразку у війні проти України 

Голова Білого дому зазначив, що у Кремлі чекали на завершення проміжних виборів в США, щоб оголосити про відступ з правого берега на Херсонщині.

Це відведення свідчить про те, що росіяни мають деякі реальні проблеми, по-друге, це призведе принаймні до того, що дасть кожному час, щоб відкалібрувати свої позиції протягом короткого зимового періоду, - підкреслив Байден.

Він також сказав, що залишається побачити, чи буде винесено рішення про те, чи готова Україна піти на компроміс із Росією чи ні.

Я збираюся відвідати саміт G20. Мені сказали, що президент РФ Володимир Путін навряд чи буде там, а інші світові лідери збираються бути там. І ми матимемо можливість побачити, якими можуть бути наступні кроки, - підкреслив президент США.

Між тим заступниця керівника Міноборони України Ганна Маляр зазначила, що українські військові продовжують просуватись вперед на сході та півдні України.

Однак словам росіян не можна вірити, зокрема щодо відступу з Херсона. Вона зазначила, що треба бути завжди готовим до будь-чого з боку окупантів.

Ви можете не сумніватися в діях наших сил оборони. Вони продовжують поступово витісняти ворога з тимчасово окупованих територій - як на сході, так і на півдні, - наголосила Маляр.

При цьому Маляр нагадала, що необхідно дочекатися офіційних заяв Генштабу та не робити "фальстартів перемог".

За інформацією представників розвідки Великої Британії, армія РФ була змушена відступити з Херсону через нездатність підтримувати сили на західному березі Дніпра під ударами ЗСУ.

У найближчі кілька днів під час відступу на Херсонщині кремлівські військові будуть особливо вразливими.

9 листопада військовий міністр Сергій Шойгу наказав вивести російські війська із західного берега Дніпра у Херсоні на півдні України. Генерал Сергій Суровікін, командувач російських військ в Україні, підтвердив, що вони відійдуть на оборонні позиції вздовж річки Дніпро, назвавши основною причиною вирішення проблеми із поповненням запасів.

За даними британської розвідки, здатність Росії підтримувати свої сили на західному березі Дніпра опинилася під загрозою через українські удари по російських маршрутах постачання. Під час відступу російські війська зруйнували кілька мостів і, ймовірно, заклали міни, щоб уповільнити та затримати просування українських військ.

Втрата західного берега Херсона, швидше за все, завадить Росії здійснити своє стратегічне прагнення створити сухопутний міст, який веде до Одеси, - наголосили в Міноборони Великої Британії.

Через обмежену кількість пунктів переходу російські сили будуть уразливі під час форсування річки Дніпро.

Цілком ймовірно, що відхід здійснюватиметься протягом кількох днів із оборонними позиціями та артилерійським вогнем, що прикриває сили, що відходять, - наголошують аналітики британської розвідки.

На думку аналітиків з Інституту вивчення війни (ISW), відступ кремлівських окупантів з Херсону не стане пасткою для українських військових.

Український контрнаступ на Херсонському напрямку від серпня - це скоординована кампанія з перехоплення. Вона була спрямована на те, щоби змусити російські війська відійти за Дніпро, не вимагаючи великих наземних наступів. Ця кампанія, ймовірно, мала успіх.

Українські війська вели постійні атаки на мости через річку Дніпро та завдавали ударів по вузлах постачання та складах боєприпасів на березі Дніпра, що знижувало можливості російських військ щодо постачання угруповання на правому березі.

Українські сили поєднували ці удари з обережними та успішними наземними атаками по ключових точках, таких як Давидів Брід.

Російські джерела зазначають, що виведення військ є природним наслідком точкових та систематичних українських ударів, які позбавили російське угруповання на правому березі основних артерій постачання, що поступово виснажило їхню загальну чисельність та можливості.

Виведення російських військ з правого берега Дніпра навряд чи буде пасткою, призначеною для того, щоб заманити українські війська в дорогий бій під Херсоном, як припускають деякі українські та західні джерела, - наголошують аналітики ISW.

Російське командування, безумовно, намагатиметься сповільнити наступ українських військ, щоб забезпечити впорядкований відхід, і деякі сили можуть залишитися, щоб затримати українські війська в самому місті Херсоні, але ці бойові дії стануть засобом для виведення якомога більшої кількості російських підрозділів у доброму стані.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?