Bellingcat і The Insider дізналися, що отруйники Навального з ФСБ вбили ще трьох людей
Категорія
Світ
Дата публікації

Bellingcat і The Insider дізналися, що отруйники Навального з ФСБ вбили ще трьох людей

Bellingcat і The Insider дізналися, що отруйники Навального з ФСБ вбили ще трьох людей
Джерело:  online.ua

Журналісти-розслідувачі з Bellingcat провели нове масштабне розслідування, в ході якого з'ясувалося, що співробітники Федеральної служби безпеки Росії причетні не тільки до отруєння опозиціонера Олексія Навального "Новачок". Виявляється, вони причетні до отруєння ще трьох людей, які померли. Повідомляється, що жертвами ФСБ стали журналіст Тимур Куашев, політик Микита Ісаєв і активіст Руслан Магомедрагімов. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на The Insider, де було опубліковано розслідування.

У новому розслідуванні вказано, що співробітники ФСБ смертельно отруюють людей з різних мотивів, але команда виконавців вбивства залишається майже незмінною. У ньому говориться що ФСБшники при вбивствах своїх жертв діють цинічно і самовпевнено. Зокрема, в одному з випадків перед вбивством журналіста вони відключили відеокамери на цілій вулиці, а відразу після цього вбивства самі ж стали проводити офіційну експертизу крові своєї жертви. Також з'ясувалося, що жертвами можуть виявитися не тільки активісти і журналісти. Розслідувачі докладно розповіли про три злочини, які, як вони стверджують, здійснили співробітники ФСБ.

Розслідувачі нагадали, що журналіст і правозахисник Тимур Куашев був знайдений мертвим на околиці Нальчика 1 серпня 2014 року. У нього під пахвою виявили слід від шприца, а на обличчі і колінах були поранення і гематоми, але офіційною причиною смерті була названа гостра коронарна недостатність. Виявляється, в цей момент в Нальчику знаходилися вже відомі з розслідування про отруєння Навального співробітники ФСБ - Костянтин Кудрявцев, Іван Осипов, Денис Мачикін і Роман Матюшин. За версією розслідувачів, причиною вбивства журналіста ФСБ було висвітлення ним судового процесу про збройний напад бойовиків на Нальчик 2005 року, який проходив у 2014 році.

Політик Микита Ісаєв також за офіційною версією слідства помер від серцевої недостатності в поїзді Тамбов-Москва. З'ясувалося, що оперативники ФСБ стежили за Ісаєвим протягом майже року до його смерті і регулярно супроводжували його в поїздках. Bellingcat і The Insider відзначають, що Ісаєв був "абсолютно лояльним Кремлю політиком", тому не змогли зрозуміти, чим він не догодив ФСБ. Одна з версій полягає в тому, що Ісаєв міг працювати на Службу зовнішньої розвідки та здійснювати якісь дії, які були "інтерпретовані спецслужбами як зрада".

Активіст Руслан Магомедрагімов помер у березні 2015 року. Його знайшли мертвим у своїй машині в місті Каспійськ в Дагестані. За офіційною версією, Магомедрагімов помер від задухи, але родичі покійного стверджують, що на його шиї були дві точки, схожі на сліди від уколів шприцом. Як з'ясували в Bellingcat, співробітник ФСБ Іван Осипов приїхав до Владикавказа, який знаходиться в декількох годинах їзди від Каспійська, за чотири дні до смерті активіста, а через два дні після вбивства повернувся в Москву. Bellingcat зазначає, що наявних даних недостатньо для твердження, що активіст був отруєний саме співробітниками ФСБ, але звертають увагу на те, що в смерті двох кавказьких активістів можливо використовувалися ін'єкції для введення отрути, а в заключеннях про смерть була вказана серцева недостатність.

Нагадаємо, в попередньому розслідування Bellingcat зазначено, що отруєння опозиціонера Навального здійснила в Томську група з восьми оперативників ФСБ з секретного підрозділу відомства, які діяли під прикриттям Інституту криміналістики ФСБ. Автори розслідування назвали імена всіх співробітників, які брали участь в операції: Станіслав Макшаков, Олег Таякіна ( "Тарасов"), Олексій Александров ( "Фролов"), Іван Осипов ( "Спиридонов"), Костянтин Кудрявцев ( "Соколов"), Олексій Кривощеков, Михайло Швець ( "Степанов"), Володимир Паняєв. Керував операцією, за даними розслідувачів, Макшаков, який раніше працював в Державному інституті технології органічного синтезу, який проводив розробки нових форм хімічної зброї до офіційного припинення цих програм в Росії в 2017 році. У розслідуванні вказано, що перш ніж отруїти Навального, співробітники ФСБ негласно спостерігали за ним, дотримуючись за політиком по всіх маршрутах. Починаючи з 2017 року, коли Навальний оголосив про свою президентську кампанію, вони зробили 30 перельотів, які збігаються з маршрутами опозиціонера.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путін прокоментував масштабні протести в Росії в підтримку Навального.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?