Bellingcat ідентифікували російських навідників ракет на цивільні обʼєкти України
Категорія
Світ
Дата публікації

Bellingcat ідентифікували російських навідників ракет на цивільні обʼєкти України

Bellingcat ідентифікували російських навідників ракет на цивільні обʼєкти України
Джерело:  online.ua

Журналісти-розслідувачі The Insider, Bellingcat та Der Spiegel ідентифікували 30 військових інженерів секретного підрозділу у складі головного обчислювального центру ЗС РФ, які наводять ракети на цивільні обʼєкти України.

Джерело: The Insider, Bellingcat та Der Spiegel

Журналісти знайшли винних у наведенні ракет по цивільним цілям в Україні

Журналісти зазначають, що досі не було відомо, хто саме наводить російські ракети на цивільні об'єкти України.

Але нам вдалося виявити секретний підрозділ у складі Головного обчислювального центру (ГВЦ) Збройних сил Росії, який визначає польотні завдання для високоточних ракет, та ідентифікувати 30 військових інженерів, більшість з яких — молоді чоловіки та жінки з бекграундом у сфері інформаційних технологій та навіть у розробці комп'ютерних ігор. Деталізація їхніх дзвінків, зіставлена з обстрілами, підтверджує їхню причетність до вбивства мирних жителів України.

Наприклад, журналісти вивчили дані телефонних розмов начальника генерального обчислювального центру генерал-майора Роберта Баранова з 24 лютого до кінця квітня 2022 року.

Виявилося, що щоразу перед запуском ракет йому дзвонили з номера полковника Ігоря Багнюка, який зареєстрований на Знамʼянці, 19, де знаходиться ГВЦ. Багнюк є командиром підрозділу наведення ракет ГВЦ.

На основі цих дзвінків, розслідувачі відтворили команду з 33 військових інженерів, які підпорядковуються Багнюку. Також було повʼязано окремі удари крилатих ракет із конкретними підрозділами центру.

Загалом ГВЦ має три команди, кожна з яких програмує політ одного виду ракет.

  • «Калібр»: Іван Попов, Матвій Любавін, Роман Курочкін, Катерина Чугунова, Сергій Ільїн, Юрій Ніконов, Георгій Старостін, Дмитро Тихонов, Микола Тарасов та Ігор Гроза.

  • «Іскандер»: Олексій Михайлов, Павло Обухов, Ельвіра Обухова, Микита Поплавський, Віктор Яскелайнен, Олександр Григорян, Володимир Петров, Артем Веденов.

  • Х-101: Артем Чернов, Олексій Бетехтін, Андрій Іванютін, Антон Чуліков, Ольга Письменська, Павло Васильєв, Олексій Волков, Антон Шатун, Станіслан Мінков.

Журналісти звʼязались з ними, всі вони заперечували свою причетність до центру і заявляли, що працюють сантехніками, водіями, на свинофермі і подібне.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?