Bellingcat повідомляє, що ФСБ РФ причетна до отруєння Навального "Новачком"
Категорія
Політика
Дата публікації

Bellingcat повідомляє, що ФСБ РФ причетна до отруєння Навального "Новачком"

Bellingcat повідомляє, що ФСБ РФ причетна до отруєння Навального "Новачком"
Джерело:  online.ua

Журналісти-розслідувачі із Bellingcat і The Insider, у співпраці з редакцією Der Spiegel і CNN, провели нове масштабне розслідування, в ході якого з'ясувалося, що Федеральна служба безпеки (ФСБ) Росії причетна до отруєння головного ворога очільника Кремля Володимира Путіна та лідера російської опозиції Олексія Навального речовиною "Новачок" в аеропорту Томська. Представникам медіа вдалося дізнатися, що головну роль у замаху грав спеціальний підрозділ Інституту криміналістики ФСБ, передає ONLINE.UA з посиланням на сайти видань.

Журналісти-розслідувачі знайшли троє співробітників ФСБ з цього підпільного підрозділу, які разом з російським опозиціонером їхали до Новосибірська, а потім поїхали за ним до Томська, де він і був отруєний. Варто звернути увагу на те, що ці оперативники, двоє з яких подорожували під прикриттям, — Олексій Александров, Іван Осіпов - обидва лікарі — і Володимир Паняєв.

"Цих трьох підтримували і контролювали ще як мінімум п'ять співробітників ФСБ, деякі з яких також приїхали в Омськ, де був госпіталізований Навальний. Члени підрозділу спілкувалися один з одним протягом всієї поїздки, з раптовими піками спілкування незадовго до отруєння, а також в нічні години (за московським часом), коли Навальний виходив з готелю і прямував в аеропорт Томська. Ба більше, отруєння в серпні 2020 року, схоже, відбулося після багатьох років спостереження, яке почалося в 2017 році, незабаром після того, як Навальний вперше оголосив про свій намір балотуватися в президенти Росії", — йдеться в повідомленні.

За словами журналістів-розслідувачів, протягом 2017 року, а також в 2019 і 2020 роках оперативники ФСБ з підпільного підрозділу, що спеціалізується на роботі з отруйними речовинами, стежили за лідером російської опозиції під час його поїздок по РФ, подорожуючи разом з ним більш ніж 30 співпадаючими рейсами в одні і ті ж пункти призначення. Окрім того, представники видань не відкидають й той варіант, що раніше також були спроби отруїти політика, в тому числі в місті Калінінграді всього за місяць до отруєння "Новачком" в Сибіру.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Путіна відповіли на нові звинувачення щодо отруєння Олексія Навального.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?