Без опалення і з примусовою паспортизацією: як живе окупований Енергодар
Категорія
Україна
Дата публікації

Без опалення і з примусовою паспортизацією: як живе окупований Енергодар

Без опалення і з примусовою паспортизацією: як живе окупований Енергодар
Джерело:  online.ua

Енергодар вже понад рік перебуває у російській окупації. У місті залишилося близько 15 тисяч мешканців з понад 50 тисяч. Мер міста Дмитро Орлов розповів online.ua про життя в Енергодарі та настрої серед місцевих.

Джерело: ютуб-канал  online.ua

Яка зараз ситуація в Енергодарі

За словами мера міста, настрій людей в місті і тих, хто тимчасово виїхав на територію підконтрольну України є оптимістичним.

Всі чекають на контрнаступ України і на якомога скорішу деокупацію міста.

Проте загальна ситуація по місту складна. В Енергодарі залишається близько 15 тисяч мешканців, які не евакуювалися.

Вони знаходяться під шаленим тиском окупантів, їх примушують і паспорти отримувати, і примушують підписувати якісь договірні відносини з окупаційною адміністрацією, з підприємствами, які вони там настворювали, і це звичайно, що не додає оптимізму мешканцям, - каже Орлов.

Чи доступні в Енергодарі комунальні послуги

По комунальному сектору більш-менш ситуація контрольована, в місті є водо-і електрозабезпечення.

По теплу, на жаль, ситуація не така оптимістична. Не дали окупанти запустити хоча б один з енергоблоків Запорізької атомної станції для того, щоб централізовано забезпечувати теплом місто, як це було зазвичай всі п'ятдесят років роботи централізованої системи опалення в місті.

Окупанти завезли дизельні котельні, і намагалися за допомогою них забезпечувати тепловою енергією місто.

Тим не менш, 10-15 градусів було в оселях, завдяки роботі п'ятого та шостого енергоблоку в режимі зупинення. Це дало змогу підтримати мінімальні температурні параметри по системі опалення.

В Енергодарі є проблема з ліками

Велика проблема є з медикаментами. Вони, по-перше, коштують у п'ять-шість разів дорожче, аніж це було до окупаційним період. Якість також залишає бажати кращого.

Та сама історія з продуктами харчування, засобами гігієни.

За словами Дмитра Орлова, до міста звозять всі продукти, які не потрібні на території навіть тимчасово окупованого Криму. Це потрапляє на полиці магазинів і супермаркетів, де їх продають за космічними цінами.

Україна могла надавати гуманітарну допомогу місту до вересня 2022 року.

Ми фактично щодня відправляли автобуси, вантажівки з медичними препаратами, з ліками, і з продуктами харчування, засоби гігієни. З вересня окупанти заблокували повністю будь-які транспортне сполучення з гуманітарної допомогою. І це вплинуло на цінову категорію тих речей, які завозяться з Криму, і, на якість, на жаль.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?