Росія спровокувала нові проблеми на Запорізькій АЕС
Категорія
Україна
Дата публікації

Росія спровокувала нові проблеми на Запорізькій АЕС

Росія спровокувала нові проблеми на Запорізькій АЕС
Джерело:  online.ua

Команда глави МЗС України Дмитра Кулеби звинуватила Росію в блокуванні ротації експертів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції.

Джерело:  заява  МЗС

Росія заважає ротації експертів МАГАТЕ на Запорізькій АЕС

За словами українських дипломатів, країна-агресорка не припиняє активну мілітаризацію ЗАЕС та прилеглої території.

Росіяни вкотре підривають норми ядерної та радіаційної безпеки, а також "демонструють повне ігнорування резолюцій Ради керуючих МАГАТЕ, які вимагають від Росії негайно вивести військову техніку і російський персонал із ЗАЕС".

Якщо Росію не зупинити, її злочинні дії на українському ядерному об'єкті можуть призвести до катастрофи, масштаби якої були досі незнані для Європи, – нагадують представники МЗС України.

Команда Дмитра Кулеби вкотре закликала міжнародну спільноту ввести потужні санкції проти російської державної корпорації "Росатом", афілійованих із нею компаній та інституцій, а також інших ключових чинників атомної енергетики Росії.

Окремо наголошуємо на нагальності повного припинення співробітництва з РФ в сфері ядерних технологій, а також обмеження прав і привілеїв Росії в МАГАТЕ. Розраховуємо на активні дієві зусилля Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі задля протидії злочинам РФ, – наголошують українські дипломати.

Що відомо про ситуацію на ЗАЕС

Як уже згадувалося раніше, ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли військові РФ почали обстрілювати станцію.

Ба більше, команда російського диктатора Володимира Путіна проігнорувала заклики щодо демілітаризації атомної станції під приводом, що має "захищати її" від провокацій.

Окрім того, Кремль цинічно звинуватив в обстрілах Україну.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?