Безвіз з ЄС: в Європі прояснили "механізм безпеки"
Категорія
Політика
Дата публікації

Безвіз з ЄС: в Європі прояснили "механізм безпеки"

Безвіз з ЄС: в Європі прояснили "механізм безпеки"
Джерело:  online.ua

В Європі прояснили механізм припинення безвізового режиму, зазначивши, що Європейська комісія отримає можливість тимчасово припиняти дію безвізових режимів з третіми країнами на період 9 місяців для певних категорій громадян однієї країни.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сторінку Представництва Європейського Союзу в Україні в Facebook.
Водночас якщо обставини, які призвели до припинення безвізового режиму, не будуть усунуті, Єврокомісія може призупинити можливість вільного пересування в Шенгенській зоні для всіх громадян цієї країни.
У дипломатичному відомстві нагадали, що 7 грудня Комітет постійних представників (COREPER) від імені Ради ЄС підтримав узгоджений з Європейським парламентом компромісний текст про норму щодо перегляду механізму призупинення, який може бути застосований до всіх діючих угод щодо візової лібералізації. Угода була досягнута між Радою ЄС, Європейським парламентом та Європейською комісією того ж дня.
Читайте також: Порошенко дізнався важливу річ про безвізовий режим з ЄС
"Ця угода збалансована, вона вкрай важлива для ефективності і надійності політики Євросоюзу щодо візової лібералізації. Чинний механізм призупинення не є адекватним і зараз він буде поліпшений. Разом з тим факт того, що нам вдалося досягти угоди, повинен відкрити двері для подальшого прогресу в питаннях візової лібералізації з іншими країнами, які виконали всі необхідні зобов'язання. Завдяки досягненню цієї угоди Словаччина, як країна-голова в Раді ЄС, засвідчує виконання одного зі своїх головних пріоритетів", - підкреслив міністр внутрішніх справ Словаччини і голова засідання Ради ЄС Роберт Калиняк.
При цьому в Представництві відзначили, що головною метою переглянутої норми є зміцнення механізму призупинення - зокрема, шляхом полегшення для країн-членів ЄС процесу виявлення обставин, які можуть призвести до введення цього механізму.
"Механізм зупинення може бути запущений через повідомлення країни-члена ЄС або Європейської комісії. Якщо проста більшість країн-членів Євросоюзу доводить питання до загального відома, Єврокомісія повинна буде прийняти рішення до виконання, яким тимчасово призупиняє дію безвізової норми для певних категорій громадян відповідної країни, що не входить до складу ЄС, на період в 9 місяців. Якщо обставини, за яких був застосований механізм призупинення, не припиняються, Єврокомісія повинна прийняти (найпізніше за два місяці до закінчення періоду в 9 місяців) делегований законодавчий акт; згідно з яким відбувається тимчасове призупинення безвізового режиму для всіх громадян відповідної країни з-за меж ЄС на період в 18 місяців", - підкреслили дипломати.
Як повідомляв ONLINE.UA, Комітет Європарламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ затвердив режим припинення безвізового режиму, що стало ще одним кроком до візової лібералізації для громадян України та Грузії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?