Більше ніж на третину. Чехія зменшила пільги українським біженцям
Категорія
Світ
Дата публікації

Більше ніж на третину. Чехія зменшила пільги українським біженцям

Більше ніж на третину. Чехія зменшила пільги українським біженцям
Джерело:  online.ua

Чехія почала економити кошти на українських біженцях. Виплати українцям складуть на 30 процентів менше, ніж торік.

Джерело: Seznam Zprávy

Чехія почала економити на українських біженцях

Чехія скоротила витрати на українських біженців більш ніж на третину. Причина – економія коштів у бюджеті.

За даними чеського уряду, Прага скоротила витрати на українських біженців більш ніж на третину. Економія пов'язана із законом lex Ukrajina, в якому переглянуті виплати біженцям і який набув чинності в липні.

У червні 2023 року Чехія витратила майже 71 млн євро на гуманітарну допомогу та гранти солідарності, а до липня ці витрати впали до 46 млн євро.

Міністр праці Маріан Юречка підтвердив, що ці витрати значно скоротилися. Так, деякі біженці залишили країну і повернулися до України, а інші знайшли роботу в Чехії.

Наразі в Чехії зареєстровано 325 742 українців з тимчасовим захистом – це одна з європейських країн, яка приймає найбільше українських біженців на душу населення. За даними бюро праці Чехії, у липні майже 110 тисяч біженців з тимчасовим захистом працювали.

Станом на липень люди, які проживають у зареєстрованих квартирах, отримують житлову допомогу в розмірі 125 євро на місяць. Також біженцям надають гуманітарну допомогу.

Діти, студенти та люди похилого віку отримують близько 200 євро на місяць, тоді як інші – близько 130 євро. Люди з інвалідністю мають додаткові пільги.

Наразі 56% чеського населення підтримують перебування українських біженців у країні.

Чехія допомагає українським біженцям

Повідомлялося, що доходи двох третин українських біженців у Чехії перебувають за межею бідності, значна частина працює на некваліфікованих посадах.

МВС Чехії подав для узгодження поправки до закону lex Ukraine, які передбачають продовження тимчасового захисту для українських біженців ще на рік – тобто до кінця березня 2025-го.

Уряди країн Європи виділили понад 43 мільярди євро на прихисток для українців, які стали біженцями через розв'язану Росією війну.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?