Біологи створили назальні краплі проти зараження COVID-19 зі 100% ефективністю
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Біологи створили назальні краплі проти зараження COVID-19 зі 100% ефективністю

Біологи створили назальні краплі проти зараження COVID-19 зі 100% ефективністю
Джерело:  online.ua

Міжнародній групі біологів вдалося створити назальні краплі, які продемонстрували 100 ефективність у боротьбі із зараженням коронавірусом. За словами вчених, це можна вважати проривом в хіміопрофілактиці COVID-19 попри те, що новий препарат поки перевірили лише на тхорах, які не менше людей схильні до цього патогену і ризику тяжкого перебігу хвороби. Дослідники звертають увагу на те, що їхній препарат-ліпопептід дійсно запобігає інфікуванню у тварин. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на журнал  Science.

За словами авторів дослідження, їхнє з'єднання [SARSHRC-PEG4] 2-chol профілактично ефективно як проти оригінальних варіантів "корони", так і нових, начебто D614G, "британця" і "південноафриканця".

"Щоб проникнути в клітину і заразити її, вірусна частка "Якір" до рецептора АСЕ2 на її поверхні за допомогою свого S-білка (шипа), після чого починається наступний етап - злиття оболонки вірусу і мембрани клітини. Його у SARS-CoV-2 забезпечує ділянку шипа під назвою HRC. При цьому він не такий схильний до мутацій, як інші ділянки S-білка. Автори провели велику роботу з підбору адекватної форми ліпопептіда, який хімічно "мімікрує" HRC і за рахунок великої концентрації на схильних до зараження поверхнях слизової оболонки (через краплі в ніс, наприклад) гальмує масовий процес злиття віріонів з клітинами", - йдеться в статті видання.

Як стверджують вчені, це блокування і "фору" у часі імунітет використовує, щоб швидко знищити віріони, які все ж інфікували частина клітин. Варто звернути увагу на те, що [SARSHRC-PEG4] 2-chol гальмує інфікування не тільки культури клітин "в пробірці", але і серед тхорів. Так, під час експерименту 3 тварин навмисно заразили "короною" і пустили на добу в клітку до 6 плацебо-тхорів, а також 6 тих, яким закапали в ніс ліпопептід. В результаті всі тварини, кому не була проведена хіміопрофілактика, заразилися. Однак, за словами біологів, не заразився жоден тхір із експериментальної групи.

"Цей ліпопептід дуже стабільний, має тривалий термін зберігання, не вимагає охолодження і легко вводиться, що робить його особливо ефектиним для лікування важкодоступних груп населення", - наголосили вчені.

Як повідомляв ONLINE.UA,  британські вчені розробили новий препарат, який не тільки як вакцина може запобігти зараженню коронавірусом, а й врятувати життя при інфікуванні Covid-19.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?