Бій за Руську Лозову. Як Буданов разом з KRAKEN звільняли Харківщину — нові подробиці від ГУР
Категорія
Україна
Дата публікації

Бій за Руську Лозову. Як Буданов разом з KRAKEN звільняли Харківщину — нові подробиці від ГУР

Бій за Руську Лозову. Як Буданов разом з KRAKEN звільняли Харківщину — нові подробиці від ГУР
Джерело:  online.ua

Початок звільнення Харківщини від російських загарбників — це один із головних моментів легендарного Харківського контрнаступу. Головне управління розвідки України поділилося новини ексклюзивними подробицями деокупації селища Руська Лозова за участі очільника розвідки Кирила Буданова та спецпідрозділу “KRAKEN” ГУР МО.

Джерело: online.ua

Що важливо знати про селище Руська Лозова

Серед обіймів лісового масиву, ніби ховаючись, в передмісті Харкова розкинулось селище Руська Лозова, історія якого почалась ще з 1663 року; утворене на території історико -географічного регіону - Слобожанщини, предком якого стало Дике поле. Здавалось би, тиха мальовнича місцина для спокійного життя, та щойно недолугий сусід ступив сюди ногою, мир та спокій перетворились на справжнє пекло.

Руська Лозова розташована поблизу автошляху Харків- Бєлгород, чим не міг не скористатись ворог, адже по суті - це зона інтенсивних контактів і, на жаль, взаємовпливів інших “цивілізацій”, зокрема однієї з тих, в якій мундир честі носить лише картопля.

Під окупацію селище потрапило з початком повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року і зазнавало наслідків дій “асвабадітєлєй” протягом двох місяців, доки бійці "KRAKEN" ГУР МОУ не показали, хто тут насправді господар.

Як "KRAKEN" ГУР МОУ вдалося звільнити Руську Лозову від російських загарбників

Свій шлях до деокупації Руська Лозова проклала через селище П’ятихатки. Саме тут спецпризначенці зосередили свій штаб для розробки стратегічного плану дій в тилу противника.

Умовно операцію по звільненню Руської Лозової можна розділити на два етапи.

Фото — відкриті джерела

Перший штурм для українських сил розвінчався успіхом, оскільки окупанти не маючи переваги у грамотному плануванні бойових дій, вирішили задіяти всю бойову техніку на наших бійців.

Російські війська наносили удари по позиціям спецпризначенців “KRAKEN”, котрі на той час перебували на легкому озброєнні. До того ж, противник мав технічну підтримку, котра надходила із сусіднього населеного пункту - селища Питомник.

І хоча наші війська надавали супротив, використовуючи резервні сили, надалі продовжити наступ не було змоги через втрати.

Другий штурм передбачався таємним проникненням спеціально організованої групи бійців до селища Руська Лозова для подальшої її зачистки. Для цього нашими захисниками було зайнято позиції на території селища Лісне, котре виступало як авангард для проведення дорозвідки, маневру і підготовки до вирішальних ударно-штурмових дій.

Один з наших бійців власноруч зняв 35 мін зі шлагбауму, яке розтягнуло вороже СП. Він розкрив дорогу це дало змогу іншим нашим бійцям зайти на територію селища(- Руської Лозової), - зазначив командир спецпідрозділу “KRAKEN” ГУР МОУ за позивним Віто.

 29 квітня 2022 року позначилось потужними боями за селище Руська Лозова. Перебуваючи під постійним щільним вогнем, бійцями спецпідрозділу “KRAKEN” ГУР МОУ вдалось зайняти лінію оборонної першості, захопити чимало трофеїв, полонених та зруйнувати подальші плани окупантів.

Контрольний удар сповільнив просування ворога, що дало перевагу нашим силам звільнити наступний стратегічно важливий пункт — Питомник.

Руська Лозова і Питомник - це взаємопов’язані стратегічні пункти, географічне розташування яких, відкривали достатньо широкий візуальний огляд на місто Харків і Харківську область. Це надавало перевагу ворогу, чим він у свій час і скористався, завдаючи масових обстрілів. Спецпідрозділ “KRAKEN”, залучений до виконання завдань в цих районах, вчергове довів свій професіоналізм по відпрацюванню тактики ведення бою.

Тому їх визволення, в яких, до речі, брав участь сам Кирило Олексійович Буданов - керівник ГУР МОУ, є ключовим моментом легендарного Харківського контрнаступу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?