Блінкен і Лавров провели телефонні перемовини уперше з липня минулого року
Категорія
Світ
Дата публікації

Блінкен і Лавров провели телефонні перемовини уперше з липня минулого року

Блінкен і Лавров провели телефонні перемовини уперше з липня минулого року
Джерело:  online.ua

Держсекретар США Ентоні Блінкен і глава МЗС РФ Сергій Лавров у неділю, 2 квітня, провели першу з липня 2022 року телефонну розмову.

Джерело: МЗС Росії

Що обговорювали глави МЗС США та РФ

Під час телефонної розмови міністри обговорили незаконне затримання у Росії журналіста американського видання The Wall Street Journal Евана Гершковича, якого звинуватили у шпигунстві.

Лавров звернув увагу Блінкена на необхідність поважати рішення російської влади щодо Гершковича, якого затримали на гарячому, - заявили в МЗС РФ.

У російському МЗС також повідомили, що під час бесіди міністри порушували деякі актуальні питання двостороннього характеру.

Видання The Wall Street Journal зазначило, що під час переговорів Блінкен домагався звільнення і справедливого поводження із затриманим журналістом.

Зокрема, держсекретар сказав Лаврову, що тривале утримання під вартою Гершковича та іншого несправедливо затриманого американця Пола Вілана "є неприйнятним", і вони мають бути негайно звільнені.

Що відомо про затримання журналіста WSJ

ФСБ звинуватила американського журналіста Wall Street Journal, на ім’я Евана Гершковича у шпигунстві та порушенні державної таємниці, у той час, як видання відкидає звинувачення та вимагає його звільнення.
Згодом його затримали в Єкатеринбурзі у справі про шпигунство та заарештували до 29 травня.

Гершковича взяли під варту терміном 1 місяць і 29 діб за статтею 276 КК РФ Лефортовським районним судом Москви. Якщо його визнано винним, йому загрожує до 20 років позбавлення волі.

РосЗМІ повідомляють, що журналіста доставили до суду близько другої години дня за московським часом. Перед цим, всі відвідувачі були евакуйовані з будівлі суду.

Ми не змогли отримати консульський доступ, ніхто з нашого посольства не зміг зустрітися з ним. Звичайно, ми продовжуємо над цим працювати, доки не зможемо отримати консульський доступ, щоб самостійно переконатися, як у нього справи, — сказав CNN Джон Кірбі, речник Ради національної безпеки США.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?