Боррель озвучив позицію Євросоюзу на тлі загрози російського вторгнення
Категорія
Політика
Дата публікації

Боррель озвучив позицію Євросоюзу на тлі загрози російського вторгнення

Боррель озвучив позицію Євросоюзу на тлі загрози російського вторгнення
Джерело:  online.ua

Верховний представник Євросоюзу з закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель зазначив під час останнього інтерв'ю, що Україна може розраховувати на підтримку з боку ЄС у випадку вторгнення Російської Федерації. 

Джерело:   La Reppublica

За будь-якого розвитку подій ЄС твердо стоятиме за Україну...  Нехай всі задумаються про наслідки... Ми з Україною. Ми використовуємо наші дипломатичні навички, щоб змусити Росію зрозуміти, що це буде серйозним порушенням міжнародного права.

— Жозеп Боррель

Політик додав, що країн Європи твердо стоятимуть за Україну навіть у випадку збройного нападу.  Він констатував, що Євросоюз намагається всіляко уникнути кризових ситуації у зв'язку з потенційною ескалацією.

Напередодні Боррель зустрівся у Стокгольмі з очільником російського МЗС Сергієм Лавровим. Той зі свого боку заперечив будь-яку "войовничу діяльність" його країни, натомість факти, які останнім часом набули розголосу в українських і західних ЗМІ, свідчать про інше.

Нагадаємо, ситуація на російсько-українському кордоні стала особливо напруженою ще навесні цього року. Суттєве зростання військових потужностей РФ на північному кордоні а також у окупованому Криму фіксували у квітні.

За тодішніми даними українських розвідників, російська сторона вела підготовку до дій, які мали б спровокувати  військову відповідь України на лінії зіткнення сторін на Донбасі. Але 22 квітня війська РФ нібито стали  відходити своїх військових. Та попри запевнення росіян, офіційний Київ констатував, що наприкінці весни в навіть на початку осені російські збройні сил і далі перебувають у небезпечній близькості до українського кордону.

Вже буквально в останні дні жовтня і перші дні листопада побоювання України підтвердили журналісти The Washington Post та Politico. Перші, посилаючись на анонімні джерела у вищих ешелонах влади в США та Євросоюзі заявили, що РФ може готуватись до повторної війни в Україні. А журналісти Politico підтвердили ці припущення супутниковими знімками. Водночас у той час Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявляло, що не зафіксувало додаткового перекидання російських сил до кордону з Україною.

Тим часом наразі глава європейської дипломатії Боррель каже, що наступного тижня у Брюсселі відбудеться зустріч із країнами Східного партнерства, на якій ЄС "підкреслить тверду підтримку України".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?