Бойовики "ДНР" прийняли чергове шокуюче рішення проти України
Категорія
Україна
Дата публікації

Бойовики "ДНР" прийняли чергове шокуюче рішення проти України

Бойовики "ДНР" прийняли чергове шокуюче рішення проти України
Джерело:  online.ua

Російський глава Володимир Путін вже другий рік роздає російські паспорти на Донбасі, продовжуючи цю незаконну паспортизацію і зараз, незважаючи на пандемію коронавіруса. Сьогодні, 22 червня, стало відомо, що бойовики так званої "ДНР", яких курирує Кремль, дозволили виїзд жителям ОРДЛО в Росію за паспортами РФ після двомісячної заборони, введеної через коронавірусний карантин. Російська окупаційна влада, незважаючи на загрозу поширення коронавіруса, прийняла це чергове рішення проти України, щоб якомога швидше все жителі окупованого Донбасу незаконно отримали російське громадянство, так як Путін планує використовувати їх для своїх корисливих цілей. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на підконтрольні бойовикам ресурси.

"Глава" ДНР "Денис Пушилін дозволив жителям республіки виїжджати в Росію за отриманням російських паспортів. Заборона діяла з 12 квітня у зв'язку з поширенням коронавірусної інфекції", - йдеться в повідомленні.

Крім того, в Росію можуть виїхати жителі ОРДЛО, які вже мають російське громадянство, і ті, хто потребує негайного лікування або у зв'язку зі смертю родича. Також в "ДНР" дозволили виїзд в "ЛНР", але тільки тим людям, які мають прописку в ОРЛО. Відзначається, що за російськими паспортами українців возитимуть як і раніше - в складі організованих груп, які в день виїзду на територію РФ повертаються додому.

Важливо відзначити, що з 10 червня Україна відкрила по одному КПВВ в Луганській і Донецькій областях - "Станиця Луганська" і "Мар'їнка". Але бойовики вирішили заблокувати пропуск людей. Вони відмовлялися здійснювати пропуск громадян, посилаючись на карантинні заходи, а також вимагали, щоб українська сторона попередньо узгоджувала з ними списки українців, які перетинають лінію розмежування. На сьогоднішній день відомо, що в "ДНР" не пропустили і не випустили жодної людини, а в "ЛНР" пропуск через КПВВ здійснюють тільки за списками. Правозахисники і волонтери повідомляють, що ці списки складають на території тимчасово окупованій Луганщини - щоб потрапити в ці списки, людям доводиться дзвонити в так зване "МЗС" ЛНР ", вказувати своє прізвище, ім'я, по батькові, дату народження і мету перетину лінії розмежування. Уже зафіксовано кілька випадків, коли бойовики не пропускали людей через відсутність в списках, які використовують оккупати для верифікації. Тільки 22 червня бойовики "ДНР" відкрили пункт пропуску "Оленівка", у якого зібралося сотні машин українців, охочих виїхати на підконтрольні Україні територію.

Нагадаємо, Путін спростив отримання російського паспорта жителям Донбасу навесні 2019 року. Він вирішив зробити "росіянами" не тільки жителів ОРДЛО, але і всього Сходу України. Вже понад 100 тисяч українців отримали паспорти РФ. Ні в Україні, ні в світі ці документи не визнають. Офіційний Київ називає паспорта РФ на Донбасі фількіною грамотою і нікчемними папірцями, але закликає не засуджувати і вдумливо оцінювати рішення українців отримати ці "документи". Глава українського МЗС Дмитро Кулеба нагадує, що Росія грубо порушує міжнародне право, видаючи свої паспорти на Донбасі, але багатьом місцевим жителям ОРДЛО доводиться їх отримувати під тиском окупантів, яких курирує Кремль.

Важливо знати, що згідно з українським законодавством громадянин України не має права мати два громадянства. Отже, якщо громадянин України добровільно набуває громадянство іншої держави, то це є підставою для припинення громадянства України. Однак припинити громадянство певної особи може тільки Президент України своїм указом. Тому автоматично при отриманні паспорта іншої держави паспорт України не анулюється, але ризики втратити громадянство України є.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путін прийняв нове скандальне рішення проти України, що в Києві розцінили як нову анексію з боку Кремля.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?