Британська поліція розповіла важливі подробиці у справі отруєння Скрипалів
Категорія
Світ
Дата публікації

Британська поліція розповіла важливі подробиці у справі отруєння Скрипалів

Британська поліція розповіла важливі подробиці у справі отруєння Скрипалів
Джерело:  online.ua

Співробітник російського ГРУ на ім’я Денис Сергєєв (псевдонім прикриття – Сергій Федотов) є третім підозрюваним у справі отруєння в Солсбері колишнього російського втікача-розвідника Сергія Скрипаля. Слідчі мають докази, що Сергєєв керував операцією з Лондона, постійно тримаючи контакт з Москвою.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на матеріали розслідування Bellingcat.

Проаналізувавши телефонні дзвінки Сергєєва та його пересування у Москві і Лондоні, правоохоронці з’ясували, що за два дні до отруєння Скрипаля, 1 березня 2018 року, після розмови з якимось «Тимуром Агафоновим» російський диверсант забронював квиток на найближчий рейс до Лондона. Наступного ранку, вже перед вильотом, Сергєєв розмовляв з ще однією людиною. У найближчі кілька днів він тримав постійний зв'язок з цим абонентом.

У базі даних номерів цей абонент значиться як «незареєстрований». Це незвично, оскільки всі російські СІМ-карти реєструються тільки на паспортні дані. Також в телефонній базі видалені всі метадані про дзвінки цього абонента (логи IMEI/IMSI, номери стільникових веж і т.д.). В одному з додатків з обміну контактними даними цей номер значиться під іменем «Амір – Москва».

2 березня Сергєєв прибув в Лондон і відразу зателефонував «Аміру». Під час перебування у Великій Британії він розмовляв тільки з цим абонентом.

Після цього Сергєєв вів активну переписку через захищені месенджери, пересилаючи, в основному, фотографії. Він ще двічі телефонував «Аміру» – через годину після заселення у готель, і ввечері, о 20:49. Цей дзвінок тривав майже 9 хвилин, приблизно через годину після того, як двоє співробітників ГРУ під іменами Руслан Боширов і Олександр Петров (справжні імена Анатолій Чепіга і Олександр Мішкін) заселилися в лондонський готель.

Наступного дня, після чергової розмови з «Аміром», Сергєєв, Чепіга і Мишкін зустрілися в лондонському районі Oxford circus. Точної інформації про це немає, але дані про пересування Сергєєва свідчать про те, що він був там близько 11:30.

Того ж дня Сергєєв ще тричі розмовляв з «Аміром». Останні два рази – відразу після повернення Боширова і Петрова з першої поїздки в Солсбері.

У день отруєння, 4 березня, Сергєєв протягом однієї хвилини розмовляв з «Аміром», після чого о 10:20 отримав або відправив файл розміром близько 8 мб (швидше за все, це фотографія). Рівно в цей час Мішкін і Чепіга виїхали в Солсбері, озброєні отрутою в пляшечці від духів «Ніна Річчі». Через кілька годин, знову після розмови з «Аміром», Сергєєв вилетів до Москви.

Дані про пересування Сергєєва в Москві показують, що він щодня приїжджав в офіс за адресою Хорошевське шосе, 76 (штаб квартира ГРУ). Примітно, що навіть після того, як він засвітився як фігурант отруєння в Солсбері, він продовжив ходити на роботу.

Джерела програми BBC Newsnightу повідомляють, що Сергєєв служить в ранзі генерал-майора, що підтверджує висновки The Insider і Bellingcat про те, що він керував діями Чепіги та Мішкіна.

Нагадаємо, що у Британії збираються зняти кіно про отруєння Скрипалів у Солсбері.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?