Буде катастрофа: експерт здивував українців новим прогнозом
Категорія
Україна
Дата публікації

Буде катастрофа: експерт здивував українців новим прогнозом

Буде катастрофа: експерт здивував українців новим прогнозом
Джерело:  Укрінформ

Очільник польської Асоціації переробників фруктів і овочів, власник одного з найбільших переробних підприємств у Польщі – Real SA – Анджей Гайовнічек зважився на доволі неочікуване зізнання. Він наголосив, що Польща критично залежить від трудових мігрантів з України, особливо – в сезон збирання фруктів та овочів. За його словами, без українців в Польщі буде катастрофа. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на "Укрінформ".

"Польща є величезним виробником продуктів харчування, одним з найбільших у Європі. Скажімо, ми найбільше в ЄС вирощуємо печериць... Тож якщо працівники з України не приїдуть – буде катастрофа. Те, що буде вирощено в полях, пропаде, оскільки не буде кому збирати, – наголосив Гайовнічек.

Він також звернув увагу на те, що у Польщі зараз потреба у "сотнях тисяч" сезонних працівниках з України. На думку бізнесмена, якщо найближчим часом у зв’язку з карантином через епідемію COVID-19 українці не зможуть приїхати до Польщі на початок сезону збору полуниці, то це може призвести навіть до протестів польських аграріїв.

Окрім того, зазначається, що серед поляків мало хто погодиться працювати в полі, в холодильних приміщеннях, адже це – дуже важка праця. За словами експерта, "всі хотіли б сидіти в офісах, а до виконання важкої фізичної роботи немає багато бажаючих". Також бізнесмен переконує, що українці, які працюють у Польщі, повинні заробляти не менше 12-14 злотих (75-90 гривень) за годину.

Що важливо розуміти, загалом у Польщі зараз перебуває до мільйона українців. З середини березня в Україну повернулися понад 180 тисяч трудових мігрантів. Як відомо, польська влада автоматично продовжила українцям термін дії віз і права перебування за безвізовим режимом на період стану епідемії COVID-19 і 30 днів після нього.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомив українцям, що його відомство не ухвалювало заборони на виїзд сезонних робітників. Тому люди мають можливість їздити на заробітки за кордон.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?