Ми будемо битися — дві країни почали погрожувати Євросоюзу розпадом
Категорія
Політика
Дата публікації

Ми будемо битися — дві країни почали погрожувати Євросоюзу розпадом

Ми будемо битися — дві країни почали погрожувати Євросоюзу розпадом
Джерело:  online.ua

Прем’єр Польщі Матеуш Моравецький і його угорський колега Віктор Орбан озвучили останнє попередження владі Європейського Союзу. Офіційні Варшава та Будапешт офіційно заявили, що не будуть скасовувати блокування бюджету Євросоюзу поки його прийняття зв’язане з затвердженням механізму захисту верховенства права. Окрім того, польський політик пригрозив, що новий механізм є політично мотивованим і може призвести до розпаду ЄС. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на RMF24.

"Це вкрай небезпечно для згуртованості всієї Європи, це погане рішення, яке загрожує розпадом Європи, розпадом Євросоюзу в майбутньому" — наголосив Матеуш Моравецький.

Його позицію зразу ж підтримав угорський колега Віктор Орбан: вони навіть підписали з Моравецьким спільну заяву.

"Ми об'єднаємо наші інтереси і аргументи в цьому обговоренні, і Угорщина не приймає ніяких пропозицій, які були б неприйнятні для Польщі. Ми будемо битися разом", — зазначив представник офіційного Будапешту.

Очільник уряду Польщі нагадав ЄС про так звану люксембурзьку кризу 60-х років. Політик зазначив, що президент Франції Шарль де Голль декілька місяців дотримувався політики порожнього крісла, оскільки боровся за власне право вето.

"Право вето - це закон, зашитий в договори... Це право піклуватися про інтереси кожної з держав-членів. "Сьогодні атакують Угорщину, Польщу, Словенію, завтра це може бути Болгарія, Іспанія, Італія, тому що комусь щось ще може не сподобатися. Ми не вагаючись застосовуємо вето не тільки на благо Угорщини і Польщі, а й на благо всього Євросоюзу", — наголосив польський політик.

Як уже згадувалося раніше, Угорщина і Польща наклали вето на довгостроковий бюджет Європейського Союзу і заходи з порятунку економіки від наслідків пандемії на суму 1,8 трильйона євро, оскільки не погоджуються із запропонованим механізмом верховенства права. Після цього Європарламент запропонував не йти на жодні поступки й ухвалити бюджет ЄС, ігноруючи вето Варшави та Будапешту.

Як повідомляв ONLINE.UA, нещодавно стало відомо про новий гучний конфлікт між Польщею та РФ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?